Poslanci zakázali státu prodat letiště na Ruzyni

Domácí Domácí
30. 9. 2009 10:45
Odhadovaná cena Letiště Praha je mezi 60 a 80 miliardami korun
Celá akce přitom probíhala za plného provozu mezinárodního letiště.
Celá akce přitom probíhala za plného provozu mezinárodního letiště. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prodat strategický státní podnik s miliardovými obraty a to hodnotou v desítkách miliard korun? Poslanecká sněmovna řekla takovému plánu napříště "NE". Letiště Praha tak má zůstat ve státních rukou.

Zákon z pera sociálních demokratů dnes schválila většinou hlasů Poslanecká sněmovna. Nyní poputuje do Senátu, kde má nejsilnější slovo ODS.

Právě její vláda v čele s Mirkem Topolánkem začala privatizaci pražského letiště připravovat.

Sociální demokraté se ale postavili na odpor, protože podle nich prodej letiště ohrožuje bezpečnost státu. Sami přitom, ještě když byli u moci, privatizaci letiště plánovali.

ČSSD se stavěla také proti privatizaci Českých aerolinií. Ta dnes vyvrcholí podáním nabídky od posledního zbývajícího zájemce v tendru - konsorcia Unimex Group a Travel Service.

Stát se pak rozhodne, jestli je nabízená suma dostatečná. Pokud ne, má v záloze plán., který připravuje nově jmenovaná dozorčí rada ČSA v čele s krizovými manažery ze společnosti M.L. Moran.

Mimo jiné vzniká i plán, jak propojit některé aktivity ČSA a Letiště Praha tak, aby se vysoce ztrátové aerolinky opět dostaly do černých čísel.

 

Právě se děje

Další zprávy