Poslanci souhlasili s tím, aby učitelé pracovali doma

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 3. 2010 16:40
Sněmovna zasáhla i proti tzv. létajícím profesorům. Zákon teď míří do Senátu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Učitelé zřejmě budou moct část své pracovní doby strávit doma. Zákon, který dnes prošel sněmovnou, jim nařizuje být přímo ve školní budově jen v době, kdy skutečně učí.

Ustanovení o "přímé pedagogické činnosti" nakonec poslanci schválili a teď ho posílají do Senátu.

Školské odbory spokojené

"Jsme spokojeni," řekl Aktuálně.cz předseda školských odborů Jaromír Dobšík. "Prošlo to, co jsme chtěli. Učitelé už nebudou pod kuratelou ředitele a ředitel bude krytý při kontrole."

Odbory prosazovaly i to, aby zákon přesně stanovil, že se musí proplatit hodiny, které učitel odučí navíc - a které to jsou. Napříště se tak budou proplácet i hodiny, které učí navíc, přestože svůj týdenní úvazek nesplnil - třeba kvůli státnímu svátku.

"Teď bylo na libovůli ředitele, zda ty hodiny proplatí," upřesnil Dobšík.

Konec "létajících profesorů"?

Další novinky by se týkají vysokých škol. Pokud zákon projde, budou studijní programy garantovat jen docenti a profesoři, kteří jsou zároveň kmenovými zaměstnanci dané vysoké školy. Norma tak míří proti tzv. "létajícím profesorům", kteří učí hned na několika vysokých školách.

Kvůli tomu má vzniknout i veřejný registr docentů a profesorů.

"S tím se dá v podstatě souhlasit," řekl Aktuálně.cz vysokoškolský učitel, který si ale nepřál být jmenován. "Problémem jsou tristní platy profesorů, 25 tisíc hrubého je nedůstojné," dodal.

Zatím se podle něj profesoři proti svým mzdám hlasitě neozývali právě proto, že jim možnost učit na více vysokých školách zajišťovala slušný příjem.

Šlo to ztuha

Samotné přijetí zákona nebylo hladké. Z už závěrečného sněmovního projednávání se v únoru vrátil zpátky do druhého čtení. Poslancům se nelíbily zejména podrobné požadavky na kvalifikaci učitelů.

Teprve poté, co ministryně školství vyjednala s poslanci kompromis a souhlasila s vyškrtnutím těchto pasáží, zákon dnes ve sněmovně prošel velmi hladce - proti nebyl nikdo.

 

Právě se děje

Další zprávy