Poslanci se opět hádali kvůli zdravotnickým poplatkům

Eva Benešová
12. 5. 2009 17:20
Na přetřes přišly platy, jednací řád i historie
Poslanec a středočeský hejtman David Rath. Právě on prosazuje zrušení poplatků.
Poslanec a středočeský hejtman David Rath. Právě on prosazuje zrušení poplatků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci jednali na mimořádné schůzi o budoucnosti regulačních poplatků.

Návrh na jejich zrušení prosazovali socialisté a komunisté, bývalá koalice je proti. Ačkoliv dnes se dnes vůbec nehlasovalo, debata se táhla přes tři hodiny.

Zákonodárcům leží na stole hned dva návrhy. Zatímco komunisté chtějí tím svým zrušit všechny regulační poplatky, druhý návrh - z dílny Moravskoslezského kraje vedeného socialistou Jaroslavem Palasem - byl po dohodě s některými poslanci bývalé koalice upraven tak, aby část poplatků zůstala zachována.

Platit by neměli mladiství do 19 let, všichni invalidní a starobní důchodci a lidé do 2,5 násobku životního minima. Tento návrh má sloužit jako kompromis pro ty poslance, kteří chtějí část poplatků zachovat. Jde o jakousi pojistku pro případ, že by úplné zrušení neprošlo.

Švehla a diagnóza Ratha

Kromě podstaty regulačních poplatků už poslanci probrali nejrůznější témata. Hádali se o náplni práce nové vlády, o svých platech, napomínali se z neznalosti jednacího řádu, dohadovali se o interpretaci citátů nebo si vzájemně určovali diagnózy.

"Antonín Švehla řekl, že sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout," prohlásil v debatě například poslanec ODS Boris Šťastný.

Reakce z druhé strany na sebe nenechala dlouho čekat. Hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) kontroval, že kdyby Švehla žil dnes, tak by po zkušenostech s ODS ten svůj postoj přehodnotil. "A možná, že by to mohlo znít nějakým způsobem asi takto: ODS je schopna rozkrást všechny koláče, co všichni ostatní velmi pracně napečou."

Současně se rozhodl poučovat Šťastného o obsahu jednacího řádu. "Dívat se na poslance můžete přímo, nemusíte prostřednictvím předsedajícího, jak se mylně domníváte, ale oslovovat druhé se dělá prostřednictvím. Takže dívat jste se na mne mohl. Ono by to i prostřednictvím předsedajícího šlo trošku obtížně. Byl byste ke sněmovně neustále zády."

Šťastný si to nenechal líbit a Rathovi určil zdravotní diagnózu. "Na pana kolegu Ratha jsem se díval jako lékař a viděl jsem pulzující karotidy, oči ven a nateklé spánkové žíly a měl jsem strach, jestli se něco neděje," vysvětlil své jednání.

Dnes se hlasovalo pouze o zamítnutí obou návrhů, to ovšem neprošlo. Koalici scházelo několik hlasů. O budoucnosti poplatků tak rozhodnou poslanci nejdříve ve čtvrtek odpoledne. Od načtení pozměňovacích návrhů musí uběhnout nejméně 48 hodin. Pak půjdou zákony ještě do Senátu, který je s největší pravděpodobností vrátí sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy