ČSSD: Bude-li Jurásková pro poplatky, nepodpoříme vládu

Eva Benešová
12. 5. 2009 13:54
Sociální demokraté tvrdí, že pokud bude nová ministryně zdravotnictví trvat na regulačních poplatcích, nevysloví Fischerově vládě důvěru
Ministryně zdravotnictví Dana Juráskova s premiérem Janem Fischerem
Ministryně zdravotnictví Dana Juráskova s premiérem Janem Fischerem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté hrozí, že nová úřednická vláda Jana Fischera nezíská jejich důvěru, pokud bude chtít prosazovat regulační poplatky.

Právě to podle místopředsedy ČSSD a poslance Zdeňka Škromacha před několika dny řekla nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

"Velmi nemile nás překvapila, když uvedla, že chce poplatky udržet a bojovat za ně. Měla by některá vyjádření zvážit, z hlediska podpory, za které se stala ministryní. Toto téma by měla nechat na politickou reprezentaci," prohlásil někdejší ministr sociálních věcí. Zároveň jí doporučil, aby se zabývala tím, jak financovat zdravotnictví.

Stanovisko strany podpořil i středočeský hejtman a jeden z nejtvrdších kritiků poplatků David Rath. "Pokud na tom bude ministryně trvat, bude pro nás komplikované vyjádřit jí důvěru, byť by to bylo jen do předčasných voleb. Dostává se tím do pozice, kdy by tolerance vlády byla ohrožena," naznačil.

Zdůraznil, že zrušení regulačních poplatků je pro ČSSD příliš závažné téma na to, aby strana tolerovala vládu, která by je prosazovala.

Jurásková byla společně s ostatními členy kabinetu jmenována do čela ministerstva minulý pátek. Hned poté prohlásila, že chce bojovat za zachování poplatků tak, jak jsou v současné době. Pokud by se dále změkčovaly, ztratily by podle ní smysl.

 

Právě se děje

Další zprávy