Rath chce zrušit většinu poplatků, má prý 101 hlasů

Eva Benešová
17. 4. 2009 11:02
Stínový mimistr zdravotnictví David Rath tvrdí, že má 101 hlasů pro zrušení většiny regulačních poplatků
Stínový ministr zdravotnictví David Rath se šéfem strany Jiřím Paroubkem.
Stínový ministr zdravotnictví David Rath se šéfem strany Jiřím Paroubkem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath (ČSSD) tvrdí, že má potřebnou většinu pro to, aby zrušil regulační poplatky pro všechny důchodce, děti, sociálně slabé a zdravotně postižené občany. Jako první o tom informoval server iHNed.cz.

Spolu s 97 hlasy socialistů a komunistů budou podle zmíněného zdroje pro zrušení hlasovat i dvě bývalé poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková, bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý a lidovec Ludvík Hovorka.

Hovorka zatím váhá

Ten ovšem toto tvrzení popřel. "Návrhy jsem ještě ani neviděl, s panem Rathem jsem nemluvil. Měl jsem za to, že ČSSD chce rušit všechny poplatky," řekl dnes deníku Aktuálně.cz.

Doplnil, že se rozhodne až podle toho, jak budou Rathovy pozměňovací návrhy napsány a co v nich přesně bude. Problém má například s definicí sociálně slabého člověka. Navíc prosazuje, aby zůstaly zachovány platby za hospitalizaci v nemocnicích.

Opozice se pokouší zrušit poplatky opakovaně už od jejich zavedení. Nyní jde o třetí pokus. Částečně úspěšný byl ten druhý, před Vánoci se díky hlasům několika koaličních poslanců podařilo prosadit jejich úplné zrušení. Senát ovšem návrh vrátil s kompromisním omezením pro děti a staré lidi. Sněmovna pak tento návrh přijala.

 

Právě se děje

Další zprávy