ČSSD spěchá s rušením poplatků, svolala poslance

6. 5. 2009 10:37
Dva návrhy leží ve sněmovně, aby je opozice stihla projednat do voleb, potřebuje mimořádnou schůzi
Poplatky chce zrušit například hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.
Poplatky chce zrušit například hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslance čeká příští úterý další mimořádná schůze kvůli regulačním poplatkům.

Svolali ji sociální demokraté, kteří se poplatky pokoušejí zrušit takřka od začátku jejich platnosti. "Samozřejmě chceme zrušení poplatků urychlit. Dostatek hlasů pro zrušení máme zajištěno, pro případné vrácení narážíme na potřebných 101 hlasů, takže hledáme nějaký kompromis," komentoval jednání ČSSD předseda strany Jiří Paroubek.

O konkrétní podobě zmíněných kompromisů zatím nechce mluvit. Připustil ovšem, že prosazuje zrušení poplatků pro důchodce nad 62 let, byl by ochoten zachovat platby za hospitalizaci.

Hovorka: Platit pouze za lůžko

Právě to je podmínka lidovce Ludvíka Hovorky, který by byl ochoten zrušení podpořit pouze za podmínky, že by zůstaly platby za hospitalizaci. "Ty považuji za správné. Jinak jsem ale pro zrušení pro seniory," uvedl Hovorka.

Pro bude i bývalá zelená poslankyně Olga Zubová. "Demokratická strana zelených přehodnotila své stanovisko a usoudila, že poplatky je nutné zrušit. Je možné, o nich někdy v budoucnu jednat, jako o součásti zdravotnické reformy, ale nedá se na nich reforma stavět," řekla Zubová.

Ve výborech dolní komory parlamentu nyní leží dva návrhy na úplné zrušení zdravotnických plateb - jeden předložil Moravskoslezský kraj, druhý KSČM. Poslanci hovoří o tom, že jeden bude přepracován do kompromisní podoby, takže některé poplatky by zůstaly. Druhý bude rušit regulační platby úplně.

Veto? Vyšlo by před volby

Získat nadpoloviční většinu ve sněmovně, aby byly poplatky zrušeny, zřejmě pro opozici nebude obtížné. Otázkou ovšem je, zda by měla potřebných 101 hlasů na to, aby přehlasovala případné veto senátu.

Pokud sněmovna schválí návrhy ve třetím čtení ještě v květnu, senát by o nich mohl rozhodovat v červnu a do sněmovny by se vrátily pravděpodobně po prázdninách. O návrzích by se tak rozhodovalo zřejmě těsně před volbami.

Opozice už uspěla začátkem roku, kdy se jí podařilo dosáhnout úlev pro děti a důchodce. Nejprve sněmovnou prošlo úplné zrušení poplatků, senátoři ovšem návrh vrátili s kompromisní změnou, která od poplatků osvobodila děti do 18 let, a důchodcům nad 65 let snížila ochranný limit 2500.

 

Právě se děje

Další zprávy