Poslanci opět odložili digitalizaci

redakce DOM, čtk
3. 2. 2006 16:30
Praha  - Zájemci o digitální vysílání investovali do přípravy projektů nemalé peníze. Kvůli tahanicím o zákon ale na udělení licencí čekají už déle než rok.

Poslanci dnes už poněkolikáté odsunuli projednávání novely mediálního zákona, který určuje pravidla pro digitální vysílání. Mimo jiné má stanovit i to, kolik digitálních programů v blízké budoucnosti naladíme. Sněmovna se k novele vrátí příští pátek.

Poslanci se nemohou shodnout hlavně na tom, jak vyřešit vysílání regionálních televizí. Ty v současnosti sdílejí kmitočty s celoplošnou televizí Prima, která část dne vysílá jejich program. Zákon by měl určit, jestli to tak v budoucnu zůstane.

Kdo si počká, ten se dočká

Zájemců o digitální vysílání je přitom v ČR hodně. Do výběrového řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se předloni na podzim přihlásilo celkem 54 projektů. Sněmovna ale radu loni v únoru požádala, aby s udělením licencí počkala na novelu mediálního zákona.

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Televize ve znamení digitalizace
  • Úřad ohlásil postup digitalizace

S projektem celoformátové televize Febio TV se do tendru přihlásil i režisér Fero Fenič. O vybudování televize se snaží už dva roky, situaci mu prý komplikují neustálé odklady vyhlášení výsledků tendru na licence, a tedy posouvání začátku vysílání.

"Jak mám obstát před svými zahraničními investory, když jim stále předkládám nové a nové termíny?" říká Fenič s tím, že například i část lidí z původního personálního týmu jeho plánované televize z existenčních důvodů odešla jinam. "Pokud nedojde k nějakému rozhodnutí, nezbude nám než hledat nějaké právní řešení, jak by nám stát vynahradil všechny vynaložené náklady."

"Pro nás je to strašně nepříjemné," řekla dnes ČTK Kateřina Fričová z kabelové a satelitní stanice s teleshoppingovými prvky Top TV. "Digitalizace byl ryze technický problém, z něhož se zbytečně dělá umělý problém politický."

Digitálně v Praze a Brně, za týden i v Ostravě

Digitální televizi si můžete naladit už dnes. V současné době fungují dvě sítě s osmi TV programy a několika rádii. Signál zatím pokrývá jen Prahu, Brno a jejich okolí. Za týden, 9. února, by se měl rozšířit i na Ostravsko, čímž by pokryl zhruba třetinu populace.

Foto: ČT24

Digitalizace má divákům kromě kvalitnějšího obrazu a zvuku nabídnout i řadu doplňkových služeb - možnost sázet, posílat e-maily, nakupovat prostřednictvím obrazovky a vybírat si při sportovním přenosu pohled určité kamery.

Pro příjem digitální televize si ale lidé budou muset pořídit takzvaný set-top box, jehož ceny nyní začínají na zhruba 2000 korunách.

Současné analogové pozemní TV vysílání v ČR skončí mezi lety 2010 a 2012. Postupným vypínáním současných analogových vysílačů a přechodem na digitální má vzniknout až 24 a možná i více volně přístupných celoplošných, regionálních či tematických programů.

 

Právě se děje

Další zprávy