Poslance čeká hlasování o přímé volbě prezidenta

Jakub Antoš
2. 10. 2008 15:45
Návrhy na změnu Ústavy jdou 21. října do sněmovny
Čeká nás i v roce 2013 hradní divadlo?
Čeká nás i v roce 2013 hradní divadlo? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny se může rozhodnout, zda budou napříště volit prezidenta přímo občané. Od 21. října budou zákonodárci jednat o dvou návrzích na změnu Ústavy. Jeden sociálnědemokratický a druhý vypracovaný Stranou zelených.

O přímé volbě prezidenta začali politici mluvit poté, co letošní prezidentské klání ukázalo, jak těžko se v Parlamentu hledá shoda na vhodném kandidátovi.

Za půl roku se tak sešly čtyři návrhy, jak volit hlavu státu přímo. Dva z nich, zelený a sociálnědemokratický, se ve čtvrtek dostaly na pořad jednání 39. schůze Poslanecké sněmovny.

Předložené návrhy se příliš neliší. Oba předpokládají většinovou tříkolovou volbu. Kandidáta na prezidenta může navrhnout nejméně dvacet poslanců nebo deset senátorů. Třetí možnost má v rukou každý občan.

Vlastní návrh totiž může předložit každý plnoletý občan, který pro svého favorita sežene podpisy deseti tisíc voličů.

Návrh čtyř zelených poslanců - Martina Bursíka, Kateřiny Jacques, Ondřeje Lišky a Přemysla Rabase - navíc požaduje uspořádat o přímé volbě referendum.

V případě, že by poslanci návrh zelených přijali již během říjnové schůze, mohlo by referendum proběhnout v prvním čtvrtletí příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy