Koalice se shodla: Zákon o přímé volbě prezidenta bude

Kateřina Eliášová
2. 7. 2008 8:44
Návrh má během léta připravit ministr spravedlnosti
Koalice se na přímé volbě dohodla zatím jen obecně, konkrétní dohoda ještě není
Koalice se na přímé volbě dohodla zatím jen obecně, konkrétní dohoda ještě není | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lídři koaličních stran se na ranním jednání dohodli, že koalice připraví ještě během léta vlastní návrh ústavního zákona o přímé volbě prezidenta.

Debatu o tom, že by měli nástupce Václava Klause vybírat už sami občané Česka, rozpoutali znovu zelení. Ti předložili do vlády vlastní návrh zákona spojený s referendem, které by o zavedení přímé volby rozhodlo.

Čtěte více: Zelení chystají referendum, zda volit prezidenta přímo

Vláda v pátek tento návrh na svém zasedání neprojednala. Na dnešním jednání k němu Topolánkův kabinet zaujal neutrální stanovisko.

"Dohodli jsme se na tom, že návrh zelených vláda bude projednávat a že ten návrh nestáhneme, ale že se k němu vláda postaví velmi neutrálně. Tzn. nelze očekávat nějakou zásadní podporu ani zásadní odpor," uvedla po ranním jednání 1. místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová.

Šance, že by zelený návrh uspěl ve sněmovně, je ale mizivá. ODS ani lidovcům se jejich návrh, aby přímou volbu prezidenta prosadilo referendum, nelíbí.

"My se dommníváme, že referendum být nemusí, je to plýtvání pěněz nás všech. Podle mě je to nesymsl, vímě, že většina lidí chce přímou volbu prezidenta," řekl předseda lidovců Jiří Čunek.

Nový zákon během léta

Během léta připraví ministerstvo spravedlnosti nový návrh. Zda bude jeho základem předložená představa zelených, nebo půjde o zcela novou normu, zatím není jasné.

Koalice se zatím neshodla na věcné náplni zákona. Není jasný ani přesný způsob volby, ani to, zda by se měly nějak měnit pravomoci prezidenta.

"Pokud by se zaváděla přímá volba, tak bych stál o to, aby se ta kompetence zvětšily," uvedl například šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Zástupcí všech tří stran dnes nechtěli odhadovat, zdali bude mít koaliční návrh ve sněmovně šanci. Petr Tluchoř například řekl, že je nejprve třeba najít shodu, jak by takový zákon měl vypadat. Teprve pak přijde řada na přesvědčování zákonodárců. Do debaty chce koalice zapojit i opozici, bez její pomoci totiž zákon neprosadí.

Na změnu volby prezidenta je potřeba ústavní většina, a to v obou komorách Parlamentu.

Co chtěli zelení

Návrh zelených poslanců nebude mít zřejmě ve sněmovně šanci
Návrh zelených poslanců nebude mít zřejmě ve sněmovně šanci | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle návrhu zelených by muselo kandidáta na prezidenta navrhnout nejméně 20 poslanců, deset senátorů nebo občané s peticí podepsanou nejméně deseti tisíci voliči. Základem jejich návrhu je dvoukolový většinový volební systém.

Součástí zákona by byla i otázka: "Souhlasíte s tím, aby lid volil prezidenta republiky přímo a aby Ústava České republiky byla změněna podle přílohy tohoto ústavního zákona?"

Přílohou Ústavního zákona se myslí právě ta změna Ústavy, pro kterou ale budou muset zelení najít shodu napříč politickým spektrem.

Aby bylo referendum platné, k volebním urnám by musela přijít nadpoloviční většina oprávněných voličů. Stejné kvórum by bylo třeba k přijetí zákona. V případě kladného výsledku referenda by začal zákon platit. Napříště by se tak prezident volil přímo.

 

Právě se děje

Další zprávy