Pomohl Klausovi udržet Hrad, o lustraci se bavit nechce

Kateřina Eliášová
13. 2. 2009 20:25
V záznamech vnitra figuruje Snítilý jako spolupracovník StB
Poslanec Evžen Snítilý v lavici Poslanecké sněmovny ČR.
Poslanec Evžen Snítilý v lavici Poslanecké sněmovny ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Evžen Snítilý, díky němuž se Václav Klaus stal loni prezidentem, odmítá říct, zda si rok po svém slibu zažádal o nové lustrační osvědčení.

V Poslanecké sněmovně tak stále sedí člověk, jehož záznamy ministerstva vnitra usvědčují ze spolupráce s předlistopadovou vojenskou kontrarozvědkou, která byla součástí Státní bezpečnosti.

Když tato skutečnost vyšla těsně před loňskou prezidentskou volbou najevo, Snítilý v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že si požádá o nové lustrační osvědčení.

"Překvapilo mne, když se teď objevují informace, že jsem byl vědomým spolupracovníkem. Budu se teď snažit svoje jméno očistit," tvrdil před rokem Snítilý.

Zda to udělal, teď odmítá říct. "Bez komentáře," uvedl pouze.

Mlčí i ministerstvo

Kdo je Evžen Snítilý
Autor fotografie: Ludvík Hradílek

Kdo je Evžen Snítilý

  • Evžen Snítilý, poslanec zvolený za ČSSD, rozhodl loni o vítězství Václava Klause
  • Za svůj hlas pro Klause zaplatil vyhazovem z klubu ČSSD
  • Jeho straníci jej vinili z toho, že se nechal za hlas pro Klause uplatit
  • Náchodská organizace ČSSD ho vyloučila i ze strany
  • Kvůli anonymním výhružkám mu byla přidělena ochranka
  • V záznamech ministerstva vnitra figuruje jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky

Snítilý má sice čisté lustrační osvědčení, v té době, kdy mu je stát vydal, ale armáda zatajila údaje, které se objevily právě až během prezidentské volby. Tedy záznamy o jeho spolupráci.

Aktuálně.cz se na případnou žádost Snítilého o nové lustrační osvědčení dotázalo i na ministerstvu vnitra. I tam ale úředníci mlčí.

"Obsahy lustračních osvědčení Vám opravdu sdělit nemůžeme, ani to zda si pan Snítilý podal žádost na ministerstvu vnitra. To Vám může říct pouze on," vzkázal mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Vyhrožují mi

Aktuálně.cz oslovilo poslance Snítilého celkem třikrát. Poprvé nechtěl říct vůbec nic, podruhé začal vysvětlovat, proč se k prezidentské volbě a taky ke svému lustračnímu osvědčení nechce vracet.

"Za rok se stane spoustu věcí. Až se stane Vám to, co mě, až vám od Ježíška přijde výhružný dopis pod stromeček "Smrt celý rodině", tak se na to vykašlete," řekl Snítilý.

V dalším rozhovoru už byl konkrétnější a popisoval své důvody mlčení zevrubněji. Požádal ale redakci o to, aby rozhovor s ním neuveřejnila.

"Prezidentská volba je pro mě minulost. Já o tom nechci mluvit, nebudu se k tomu vracet," řekl jen.

 

Právě se děje

Další zprávy