Topolánek opět ovládá sněmovnu, půjde to i bez Pohanky

Petr Holub
11. 12. 2008 19:00
S menšinovou vládou je silnější, než když měl většinu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - ČSSD přirovnává poměry na politické scéně k americkému westernu.

"Pokud jeden den necháte svého nepřítele žít, musíte počítat s tím, že vás zítra ze zálohy zastřelí," shrnul jednání sněmovny v tomto týdnu jeden z členů sociálnědemokratického vedení v neoficiálním rozhovoru.

V úterý totiž ČSSD nechala přežít koalici, když připustila, aby se odložilo hlasování o Lisabonské smlouvě. Koalici hrozil rozvrat, protože lidovci a zelení chtěli smlouvu podpořit a ODS byla proti.

Ve středu však ODS v čele koalice prosadila rozpočet i úpravu daní z příjmu, aniž přihlížela k připomínkám sociálních demokratů. ČSSD přitom pozměňovací návrhy koalice podpořila.

"Myslím si, že je to jasná odpověď na to, zda vláda Mirka Topolánka je či není ve sněmovně akceschopná," komentoval výsledky hlasování ministr financí Miroslav Kalousek.

Stejně jako při letním hlasování o radaru se koalici vyplatilo, že na důležité zákony svolává mimořádné schůze.

Čtyři jednou ranou

Topolánek během jednoho týdne vyřešil všechny čtyři krizové momenty, které v posledním půlroce ohrožovaly vládu a její vyhlídky pro evropské předsednictví. O víkendu obhájil na kongresu místo v čele ODS, pak ve sněmovně odvrátil koaliční konflikt o Lisabonskou smlouvu, prosadil rozpočet i daňovou novelu, která odstranila chyby reformního batohu.

Při hlasování o rozpočtu Kalouskův návrh podpořilo všech osm nezařazených poslanců včetně rebelů z ODS Juraje Ranince a Jana Schwippela i bývalého sociálního demokrata Evžena Snítilého. Snítilý dosud s koalicí nehlasoval, tentokrát se však rozhodl jinak: "Kladu si otázku, co je větší zlo, jestli špatný rozpočet nebo rozpočtové provizorium," vysvětlil svůj důvod v rozhovoru pro Z1.

Frustraci levicové opozice ilustruje výrok komunistického místopředsedy Jiřího Dolejše: "Chápu, že teď nová koalice, která se skládá ze čtyř koaličních klubů, má opájející pocit vítězství," postěžoval si, že vláda má dosud nevídanou podporu 104 hlasů, včetně "čtvrtého klubu" nezařazených.

Snítilý:
Snítilý: | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Šlo to bez Snítilého

Topolánkův triumf byl kompletní po jednání o novele zákona o dani z příjmů, která vrátila daňovou sazbu pro občany na 15 procent a přitom snížila pojistné o 1,5 procenta hrubé mzdy.

Koalice vyhrála, i když Snítilý nakonec pro zákon nehlasoval a spokojil se s tím, že odešel z jednacího sálu. Přijetí změn nezabránily ani hlasy rebelů Tlustého, Ranince a Schwippela. Potřebnou většinu nakonec opět zajistila tolerance sociálních demokratů, kteří připustili, že členů jejich klubu chybělo o jednoho víc než poslanců ODS.

ČSSD se neodvážila hlasovat proti normě, která zabrání tomu, aby se v příštím roce snížily příjmy nižší a střední třídě. Její představitelé přitom nesli ústup hodně těžce: "Na místě by bylo vykopat tuto vládu ze Strakovy akademie, protože lidem nejdříve zvyšuje daně na příští rok, a když to chce napravit, tak ty návrhy přeloží na poslední chvíli," neubránil se emocím místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Půjde to i bez Pohanky

Sociální demokraté vyostřili rétoriku, přesto do konce roku už nemohou vládu vážně ohrozit, i kdyby se o to snažili. Toleranci pro evropské předsednictví, o kterém mají šéfové ODS a ČSSD jednat v úterý, Topolánek nezbytně nepotřebuje.

Rezignací sociálnědemokratického rebela Michala Pohanky vláda přišla o jeden hlas ve sněmovně, příští týden se však hlasuje jen o dvou sporných návrzích. U žádného z nich by nebyl Pohankův hlas rozhodující.

Schválit nasazení vojáků v Afghánistánu může 96 koaličních poslanců s třemi zbývajícími rebely z ČSSD, kteří už podporu slíbili. Další dva hlasy mohou dodat dvě zelené rebelky, kterým návrh vyjde vstříc.

Opozice má reálnou šanci při svém návrhu zrušit poplatky dětem, penzistům a chudým rodinám. Také opozice má jistých 96 hlasů z poslaneckých klubů ČSSD a KSČM, k nim může přidat poslance, kteří zachránili návrh před zamítnutím v prvním čtení v září. Vedle čtyř nezařazených poslanců, konkrétně Zubové, Ranince, Wolfa a Snítilého, sociálnědemokratický návrh hájil i lidovec Ludvík Hovorka. Hlas Pohanky tehdy koalici nezachránil.

Případným zrušením poplatků však koalice ohrožena není, protože s ním souhlasí i řada občanských demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy