Policie vyšetřuje radnici v Krupce

Eliška Bártová Eliška Bártová
29. 9. 2006 16:40
Krupka - Na radnici v Krupce udělala razii protikorupční policie. Vedení města odmítá připustit jakákoliv pochybení.
Milan Puchar, starosta Krupky
Milan Puchar, starosta Krupky | Foto: Ludvík Hradilek

Aktivity vedení radnice ale provází řada nejasností.

Protikorupční policie ve středu na městském úřadě zadržela řadu dokumentů, harddisk z počítače starosty, zápisy z jednání zastupitelstva a rady města a další listiny s podezřením na korupci a braní úplatků.

Vedení města však dnes uspořádalo tiskovou konferenci, kde pochybení odmítlo. "Zřejmě chtějí prošetřit, zda město hospodaří transparentně. Podnět se může týkat i zadávání veřejných zakázek," uvedl místostarosta města Zdeněk Matouš. "To ale ve městě probíhalo vždy transparentně, jak potvrdilo ministerstvo pro místní rozvoj i finanční úřad."

Jak si tedy vysvětluje, že policie na radnici pro dokumenty přišla? "Během léta bylo podáno několik anonymních oznámení většinou na průběh veřejných zakázek," řekl Matouš Aktuálně.cz.

O případu včera inforamovala televize Nova. Policii také zajímal seznam stavebních zakázek a dokumenty týkající se městských společností Sport a Energie Krupka.

Policie podezírá radnici Krupky z korupce
Policie podezírá radnici Krupky z korupce | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V obou těchto společnostech je jednatelem místostarosta města Zdeněk Matouš (ČSNS a NK). Podle místních zdrojů se policie zajímá především o jeho aktivity a právě osoba Matouše leží mnoha místním v žaludku.

Důvodů může být několik

Zdeněk Matouš (ČSNS a NK), stejně jako druhý místostarosta Jiří Novák (ČSSD) totiž ve vedení města neměli po minulých volbách vůbec být.

Oba jako lídři svých stran při minulých volbách nezískali dostatečný počet hlasů na to, aby se dostali do zastupitelstva. Matouš se propadl z prvního místa až na šesté. Na radnici se dostal pouze díky odstoupení jedné z kandidátek.

Zakázky od města často získávala jediná firma Japis. "Stavbu domu na půli cesty, postavila o 10 milionů dráž, než obdobný dům, který už v Krupce stojí," říká zastupitel Jiří Maleček (nez.). "Dům navíc město použilo k segregaci Romů z domů v centru města."

ČTĚTE VÍCE - Krupka, rodící se romské ghetto

Město také plánovalo prodat za symbolických 220 tisíc dva obecní činžáky v nedalekých Fojtovicích místnímu sdružení Za obnovu Fojtovic s tím, že vystěhují Romy, které sem před třemi lety vedení města vystěhovalo z Krupky a tím se jich Krupka definitivně zbaví.

Romové z Krupky
Romové z Krupky | Foto: Aktuálně.cz

"Že se tím problém neřeší, je mi jasné. Já řešení mám. Ale neřeknu vám ho, to je nepublikovatelné. Ochránci práv by mě za to hned zažalovali," uvedl letos pro Aktuálně.cz starosta Milan Puchar (ODS).

Podle informací od místních lidí sloužili při loňských volbách Romové také jako nástroj k získání hlasů. "Loni nám přinesli jen jeden už vyplněný volební lístek, tak jsme věděli, koho volit," vzpomíná Iveta Bandiová. Tím předem vyplněným jménem mělo být údajně právě Zdeněk Matouš.

"Popírám, že bych za lidmi chodil s předem vyplněným volebním lístkem. pokud to někdo tvrdí podám na něj žalobu," řekl však Aktuálně.cz Matouš.

 

Obvinění v pondělí?

Starosta města Puchar dnes uvedl, že celá záležitost má politický podtext.

Státní zástupce Pavel Kaláb, který dostal případ na starosti, má dnes dovolenou. Případná obvinění by mohla padnout v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy