Podpora ČSSD roste, ODS mění zdravotnictví a slábne

sim, mch
16. 4. 2008 17:30
Nejnovější průzkum mínění favorizuje opozici
Rétorika Jiřího Paroubka a jeho spolustraníků u občanů boduje.
Rétorika Jiřího Paroubka a jeho spolustraníků u občanů boduje. | Foto: marketing ČSSD

Praha - Čerstvý průzkum veřejného mínění znovu ukázal, že ČSSD se v roli kritika vlády daří. Práci sociálních demokratů v opozici oceňuje stále více občanů a náskok strany nad ODS se od března znovu mírně zvýšil.

Občanské demokraty, kteří poslední měsíc plnili média s tématem "reforma zdravotnictví a zdravotních pojišťoven", by v tuto chvíli volilo 23,4 procenta lidí. ČSSD však 31,2 procenta voličů oslovených agenturou STEM.

Výzkumníci oslovili v prvním dubnovém týdnu reprezentativní vzorek 1341 občanů starších osmnácti let. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí 1,5 procentního bodu u menších stran, u větších stran pak může činit plus/minus 2,5 procentního bodu.

Pokud by nyní šli lidé k volbám, poslali by do křesel v Poslanecké sněmovně stejná uskupení, která tam sedí už dnes: tedy kromě dvou velkých stran i KSČM, zelené a lidovce. Jejich podpora se však za poslední měsíc prakticky nezměnila.

Strana ČSSD ODS KSČM SZ KDU-ČSL SNK ED Ostatní
Podpora (v %) 31,2 23,4 11,3 9.2 5,5 0,5 18,9

Slibně to pro sociální demokraty vypadá, i když se vezmou momentální stranické preference a přepočtou se přes volební model: Zohlední se tedy to, jak se lidé u voleb skutečně chovají, a to, že některým stranám podporu veřejně nepřiznají - anebo se nechají ovlivnit na poslední chvíli.

Pokud by se tedy skutečně konaly nyní předčasné volby, nemohl by současný kabinet vládnout. ODS, zelení a lidovci by získali menšinu mandátů - pouze 92.

ČSSD by nemohla vládnout sama, ale pohodlně by na Strakovu akademii dosáhla, pokud by se spojila s komunisty. Ještě silnější by byla koalice sociálních demokratů, zelených a lidovců.

Strana ČSSD ODS KSČM SZ KDU-ČSL
Předpokládaný zisk mandátů 82 62 26 20 10
 

Právě se děje

Další zprávy