Podivné zbohatnutí Kocourkovy matky řeší už i policie

Domácí Domácí
8. 11. 2011 15:36
O kauze ministra průmyslu jednalo i vedení ODS, to od premiéra očekává rychlé řešení
Martin Kocourek.
Martin Kocourek. | Foto: Martina Machová

Praha - Ministr průmyslu Martin Kocourek je pod stále větším tlakem, případ zázračného zbohatnutí jeho matky začala zkoumat protikorupční policie.

Kauza je nepříjemná i pro samotnou ODS, její vedení naléhá na premiéra Petra Nečase, aby ji vyřešil co nejdříve.

Kocourkovi se tak krátí čas na to, aby věrohodně obhájil, jak jeho 60letá matka naráz přišla k více než 16 milionům korun. 

"Případem jsme se začali zabývat na základě informací z médií. Nyní shromažďujeme a vyhodnocujeme dokumenty," řekl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

ODS: Případ pod kobercem neskončí

Sám premiér si Kocourka pozval na kobereček, v úterý dopoledne o kauze jednalo i grémium ODS.

"Řekli jsme si, že věc nebudeme nijak zdržovat, aby nebyla zametena pod koberec," sdělil Aktuálně.cz senátor Přemysl Sobotka s tím, že termín rozhovoru s ministrem premiér grémiu neupřesnil. "Mělo by k němu ale dojít co nejdřív," dodal.

Nečas spolustraníkům na grémiu zároveň zopakoval, že se spokojí pouze s "věrohodným vysvětlením".

Grémium ODS tvoří 11 stranických špiček. Mezi nimi je i Pavel Drobil a Alexandr Vondra, tedy politici, kteří jsou v hledáčku policie kvůli známým kauzám SFŽP a ProMoPro.

Aktuálně.cz už v pondělí potvrdilo několik vlivných členů ODS, že Kocourkova pozice ve vládě je už téměř neudržitelná a jeho odvolání může být otázkou nejbližších dní.

O případném odvolání  podle nich rozhodne výhradně premiér Nečas, protože za Martinem Kocourkem už nestojí žádná z významných lobbistických skupin, tvrdí zdroje z ODS.

Podle šéfa pražských občanských demokratů Borise Šťastného ale jde v celé záležitosti jen o nedorozumění. "Myslím, že to bude nějaké nedorozumění, ale je na ministru Kocourkovi, aby vše vysvětlil," uvedl.

V kauze jde o zhruba 16 milionů Kocourkovy matky, které jí přistály na účtu v březnu 2008. Na případ jako první upozornila MF Dnes.

Kocourek byl od prosince 2006 do srpna 2010 šéfem dozorčí rady ČEZ. Právě v době, kdy zastával tuto pozici, dorazily na účet jeho matky Jindřišky Kocourkové cenné papíry, které po třech měsících prodala za 16 milionů korun. Na transakci se podílela finanční společnost Key Investments, která dostávala od ČEZ milionové zakázky, uvedla MF Dnes.
 
Jakým způsobem předtím Kocourková zaplatila za dluhopisy, které dostala od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku, není jasné. Obchody Key Investments se již řadu měsíců zabývá policie.

Ministr Kocourek na žádosti novinářů o osvětlení celé záležitosti zatím nereaguje.

Na jasném vysvětlení podivných milionů trvají také koaliční partneři ODS.

"Pro nás je tato kauza velký problém, skandály koaličních partnerů poškozují i nás. Martin Kocourek to musí vysvětlit nejen premiérovi, ale i nám a veřejnosti. Jinak by měl zvážit setrvání ve funkci," prohlásil šéf poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Podobně mluví také předseda VV Radek John. Ve vládě, která si říká protikorupční, podle něj nemůže zůstat ministr, který je podezřelý z nelegálního získávání peněz.

Bursík: Kocourek hraje do rukou ČEZ

V souvislosti s Kocourkovou kauzou se na premiéra Nečase obrátil otevřeným dopisem bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Martin Bursík.
Martin Bursík. | Foto: Ludvík Hradilek

Ministerského předsedu upozorňuje, že Kocourek byl podle něj pravděpodobně klientelisticky propojen s ČEZ, což má podle něj vliv na to, jak vypadá nový zákon o podporovaných zdrojích energie. O tom by už ve středu měla v závěrečném hlasování rozhodovat Poslanecká sněmovna.

Zákon podle Bursíka obsahuje řadu ustanovení, která znemožní menším výrobcům elektrické energie z obnovitelných zdrojů získat úvěr pro finanční zajištění své budoucí investice.

"Vítězem tohoto neférového konkurenčního boje se pak stane ČEZ, který spolu s několika velkými elektrárenskými společnostmi bude jediným, kdo bude mít dostatek vlastních investičních prostředků pro investice do nových instalací obnovitelných zdrojů energie," napsal Bursík Nečasovi.

 

Právě se děje

Další zprávy