Kocourkův odchod z vlády se blíží, nevěří mu už ani ODS

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
7. 11. 2011 17:00
Zdroje z nitra strany tvrdí, že ministrovo odvolání může být otázkou nejbližších dní
Ministr Martin Kocourek
Ministr Martin Kocourek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) je jen krůček od svého odvolání. Ve věrohodné vysvětlení toho, jak jeho matka přišla k mnoha milionům, nevěří už ani mnozí jeho spolustraníci.

Aktuálně.cz to potvrdilo několik zdrojů z nitra ODS. Faktem je, že se Kocourek v blízké době bude zpovídat premiéru Petru Nečasovi. A jeho mluvčí naznačil, že ministerský předseda se spokojí pouze s "důvěryhodným vysvětlením".

V kauze jde o 16 milionů Kocourkovy matky, které pro ni zobchodovala firma Key Investments v březnu 2008. Kauzu jako první popsala MF Dnes.

"Celé je to nevysvětlitelná záležitost. Pokud nepřijde s tím, že jeho maminka vyhrála ve Sportce, nedá se to řešit jinak, než odchodem," prohlásil jeden ze zdrojů z ODS.

V podobném duchu se nechal slyšel i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pokud ministr záležitost nevysvětlí, měl by podle něj zasáhnout premiér.

Podle vlivných lidí z řad občanských demokratů je Kocourkův možný odchod otázka dnů, nikoliv týdnů. O případném odvolání  podle nich rozhodne výhradně premiér Nečas, protože za Martinem Kocourkem už nestojí žádná z významných lobbistických skupin, tvrdí vlivní členové ODS.

Premiér se zatím s ministrem Kocourkem nesetkal. Mluvčí vlády jen zopakoval, že premiér na schůzce očekává "důvěryhodné vysvětlení".

Gazdík: Vysvětlit, nebo odejít!

Podobně mluví už i koaliční partneři.

"Pro nás je tato kauza velký problém, skandály koaličních partnerů poškozují i nás. Martin Kocourek to musí vysvětlit nejen premiérovi, ale i nám a veřejnosti. Jinak by měl zvážit setrvání ve funkci," prohlašuje předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Ministr Kocourek v pondělí redakci Aktuálně.cz na sms dotaz nereagoval.

Už dříve řekl jen to, že požádal svoji matku o vysvětlení.

Podle dokumentů, které má MF Dnes k dispozici, uzavřela Kocourková smlouvu s Key Investments v březnu 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun.

Jednalo se o neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do kterých investoval peníze klientů výhradně Key Investments: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 milionu korun na její účet u UniCredit Bank.

Z dokumentů není jasné, jakým způsobem ministrova matka za dluhopisy předtím zaplatila. Vyplývá z nich jen to, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku.

 

Právě se děje

Další zprávy