Vítr, voda, slunce a biomasa se spojily proti zákonu

Pavel Baroch
23. 8. 2011 18:48
Nový zákon o obnovitelných zdrojích ohrožuje zelenou energii, tvrdí profesní asociace
Východ slunce u větrné elektrárny v Palm Springs, v Kalifornii.
Východ slunce u větrné elektrárny v Palm Springs, v Kalifornii. | Foto: Reuters

Praha - Nový zákon o podporovaných druzích energie z dílny ministerstva průmyslu vyvolal neobvyklou reakci profesních asociací, které zastupují provozovatele všech typů obnovitelných zdrojů - vítr, vodu, slunce, biomasu a geotermální energii.

Sdružení se spojila v jednu iniciativu, jejímž cílem je předlohu, kterou právě projednává sněmovna, radikálně upravit.

"Návrh zcela zásadně ohrožuje jak provoz stávajících zdrojů, tak rozvoj nových instalací obnovitelných zdrojů energie," uvádí se ve společném prohlášení asociací pro obnovitelné zdroje energie.

Podle asociací může nový zákon pomoci pouze velkým energetickým společnostem, které mají dostatečný kapitál.

"Zákon jde na ruku velkým energetickým hráčům, kteří usilují o ovládnutí perspektivního oboru výroby energie z obnovitelných zdrojů a chtějí z trhu vytlačit malé decentralizované výrobce a výrobny. Naším společným cílem je ubránit se těmto tlakům," uvedly profesní asociace.

Kocourek: Ani o kilowatt víc

Česká vláda se zavázala, že do roku 2020 dosáhne podíl obnovitelných zdrojů elektřiny a tepla 13,5 procent. Podle ministra průmyslu Martina Kocourka je navrhovaný zákon o podporovaných druzích energie nastaven tak, aby se tento limit naplnil.

"Dodržíme vyjednané 'eurohujerské' závazky v oblasti obnovitelných zdrojů, ale nedopustíme jejich sebemenší překročení," konstatoval Kocourek.

Česko jde proti evropskému trendu

Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík, který je v současnosti odborným konzultantem asociací pro obnovitelné zdroje, uvedl, že pro jiné evropské země je závazek na dosažení určitého podílu zelené energie brán jako minimum a chtějí dosáhnout vyššího procenta.

Foto: Simona Holecová

"Jsme přesvědčeni, že by vývoj měl být progresivní jako v ostatních zemích," konstatoval i Štěpán Chalupa z České společnosti pro větrnou energii.

Profesní asociace sepsali deset problematických okruhů nového zákona a pokusí se přes některé poslance upravit. Patří mezi ně například to, že zákon de facto ruší zavedenou praxi o povinném výkupu zelené elektřiny.

Novým zdrojům nad 100 kilowattů - třeba slunečním elektrárnám na střeše výrobní haly, nákupního centra nebo větší zemědělské usedlosti - zákon přikazuje pracovat v režimu takzvaného zeleného bonusu, kde budou provozovatel elektrárny nucen najít si na trhu odběratele, který od něj proud koupí. S vědomím, že se mu to nemusí podařit.

Vyčerpaný limit pro solární panely

Navrhovaný zákon podmiňuje podporu novým obnovitelným zdrojům souladem s Národním akčním plánem, který schválila vláda. Pokud bude v dané kategorii pro určitý rok limit vyčerpán, provozovatel nemůže očekávat zvýhodněné výkupní ceny proudu. U slunečních elektráren byl přitom kvůli státem nezvládnutému rozvoji fotovoltaiky už překročen limit pro rok 2020.

Profesní asociace varují i před tím, že nový zákon povede k nedostatku a zdražování biomasy pro domácnosti nebo že rezignuje na podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů.

"Pozměňovací návrh jsme už dali do hospodářského výboru, ještě ho předáme zemědělskému výboru a výboru pro životní prostředí," poznamenal exministr Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy