Piráti: Církevní restituce vzbuzují emoce, ale Michálek má právo hlasovat pro zdanění

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
7. 9. 2018 19:00
Hlasování pirátského poslance Jakuba Michálka, jenž na ústavně-právním výboru podpořil zdanění církevních restitucí, které navrhují vládní strany, vyvolalo vlnu kritiky. Redakce Aktuálně.cz proto oslovila pirátské poslance s otázkami, jak budou o zdanění náhrad hlasovat a co si myslí o Michálkově postoji. Většina zákonodárců sice s předsedou poslaneckého klubu Michálkem nesouhlasí, respektuje ale jeho právo na odlišný názor.
Jan Lipavský
Jan Lipavský | Foto: pirati.cz

Jan Lipavský

Osobně pro dodatečné zdanění církevních restitucí hlasovat neplánuji. Nemyslím si, že by se jednou uzavřená dohoda měla zpětně měnit. Na druhou stranu řadě argumentů Jakuba Michálka rozumím. Na pozdržení návrhu, dokud celou věc neposoudí Ústavní soud, nevidím nic špatného.

Také uvnitř strany panují v této otázce pluralitní názory, i když asi dvě třetiny pirátů by dodatečné zdanění spíše nepodpořily. Naštěstí jsme ale na rozdíl od mnoha stran, ty vládní nevyjímaje, partají demokratickou nejen zvenku, ale i zevnitř. Proto odlišné názory respektujeme a svobodnou diskusi mezi členy podporujeme. Také v případě hlasování o církevních restitucích se bude každý pirát rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

 

Právě se děje

Další zprávy