Piráti: Církevní restituce vzbuzují emoce, ale Michálek má právo hlasovat pro zdanění

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
7. 9. 2018 19:00
Hlasování pirátského poslance Jakuba Michálka, jenž na ústavně-právním výboru podpořil zdanění církevních restitucí, které navrhují vládní strany, vyvolalo vlnu kritiky. Redakce Aktuálně.cz proto oslovila pirátské poslance s otázkami, jak budou o zdanění náhrad hlasovat a co si myslí o Michálkově postoji. Většina zákonodárců sice s předsedou poslaneckého klubu Michálkem nesouhlasí, respektuje ale jeho právo na odlišný názor.
Lenka Kozlová
Lenka Kozlová | Foto: pirati.cz

Lenka Kozlová

Piráti mají v oblasti zdanění volné hlasování, a je tak na rozhodnutí každého poslance, jak bude hlasovat. Pro mě je řešení vyrovnání mezi církvemi a státem výborným příkladem neschopnosti českého státu prakticky od revoluce.

Oddělení církve od státu je jednou ze zásadních vlastností liberálního sekulárního státu: církve nejsou z našeho pohledu nic jiného než jakýkoliv jiný spolek a nemají mít žádná zvláštní práva ani povinnosti. Finální podoba byla uspěchaná a obě strany sporu se domnívají, že jim bylo uškozeno. Smlouvy ale již byly uzavřeny a konečně směřujeme k oddělení státu od církve. Budu jednoznačně hlasovat  proti dalšímu zdanění náhrad.

 

Právě se děje

Další zprávy