Paroubkova vláda s demisí počká

red DOM, čtk
3. 7. 2006 12:55
Praha - Dosluhující kabinet Jiřího Paroubka zatím nepodá demisi. Premiér po mimořádné schůzi vlády oznámil, že se na tom shodl jeho ministerský tým.
Foto: Ondřej Besperát

Paroubek původně avizoval, že po dnešním jednání kabinetu v Kolodějích jako premiér skončí a s ním i jeho vláda.

"Převažující názor ministrů byl, abychom nedělali zbytečná teatrální gesta, abychom pokračovali v práci," řekl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu premiér Paroubek.

Prezident Václav Klaus ale předem oznámil, že demisi nehodlá přijmout.

Prezident tak reagoval na neúspěšnou volbu předsedy Poslanecké sněmovny, při které ve čtvrtek ani nadvakrát neuspěla kandidátka ODS Miroslava Němcová. Kvůli neúspěšné volbě není možné ustavit novou sněmovnu.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

"Vzhledem k tomu, že ustavující schůze Poslanecké sněmovny nebyla ukončena, na pondělí avizovaná demise by nebyla tou demisí, kterou česká ústava požaduje od dosluhující vlády jako demisi povinnou po skončení ustavující schůze sněmovny," uvedl prezident.

Bylo by to plané gesto

Ještě v pátek Jiří Paroubek tvrdil, že přesto dnes demisi podá. A dodal, že chystaná vládní koalice ODS, zelených a lidovců nemá smysl.

V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce však připustil, že se o podání demise nejdříve poradí se svým kabinetem a teprve poté se rozhodne.

"Pokud budu vidět, že většina ministrů si myslí, že bychom měli setrvat, tak tu demisi podávat nebudu, protože skutečně by to
bylo jenom plané gesto, které by k ničemu nevedlo," prohlásil v televizi Paroubek.

Vláda dnes v Kolodějích bez ohledu na politickou situaci probírá běžnou agendu.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy