Paroubek ještě neví, zda podá demisi

Red DOM
2. 7. 2006 12:47
Praha - Premiér Jiří Paroubek dnes řekl, že se o podání demise nejdříve poradí se svým kabinetem a teprve poté se rozhodne.
Premiér a prezident: Opět spor.
Premiér a prezident: Opět spor. | Foto: Ondřej Besperát

V pořadu Otázky Václava Moravce tak předseda vlády zpochybnil své páteční prohlášení, ve kterém uvedl, že i přes avízo prezidenta Klause demisi podá.

Prezident Václav Klaus tehdy na tiskové konferenci oznámil, že demisi vlády, kterou na pondělí ohlásil Jiří Paroubek, nepřijme.

Prezident reagoval na neúspěšnou volbu předsedy Poslanecké sněmovny, při níž ani nadvakrát neuspěla kandidátka ODS Miroslava Němcová. Kvůli neúspěšné volbě není možné ustavit novou sněmovnu.

"Vzhledem k tomu, že ustavující schůze Poslanecké sněmovny nebyla ukončena, na pondělí avizovaná demise by nebyla tou demisí, kterou česká ústava požaduje od dosluhující vlády jako demisi povinnou po skončení ustavující schůze sněmovny," uvedl prezident.

Podle prezidenta podává Paroubkův kabinet demisi na základě podivných pohnutek. "Jedná na základě jiné motivace, než je naplnění ústavou předepsaných povolebních ústavních kroků. Demisi vlády bych v této politické a ústavní situaci považoval za nezodpovědný krok a za útěk od zodpovědnosti vlády ve chvíli, kdy sněmovna není funkční," dodal Klaus.

Jiří Paroubek však řekl, že demisi v pondělí přesto na Hradě odevzdá. A dodal, že chystaná vládní koalice ODS, zelených a lidovců nemá smysl.

"Včera ve sněmovně to byl pohřeb této vlády a je jasné, že dál o ní jednat nemá smysl," dodal premiér s tím, že nyní jsou na řadě jednání mezi ODS - ČSSD.

Topolánek vyzval Paroubka k jednání

Situace s novu vládou, kterou chce dát dohromady koalice ODS, lidovců a zelených, se po nezdařené volbě ve sněmovně dramatizuje.

Předseda ODS Mirek Topolánek odvolal účast v nedělní debatě Otázky Václava Moravce v České televizi. Odřeknutí zdůvodnil tím, že Paroubkovy postoje k povolebnímu vyjednávání o nové vládě jsou destruktivní.

"V souvislosti s připravovanou schůzkou a zároveň se včerejším vystoupením Jiřího Paroubka v Poslanecké sněmovně, které nebylo ničím jiným než pokračováním jeho předvolební kampaně, odvolávám svoji účast v nedělní debatě Otázky Václava Moravce s předsedou ČSSD," stojí v tiskové zprávě ODS.

Lídři všech stran, které vytvořily novou vládní koalici, totiž vyzvali Paroubka k jednání. Sejít se chtějí v pondělí nebo v úterý příštího týdne. Spor je však o to, kdo se schůzky zúčastní. Koalice požaduje sestavu 3+1 - tedy ODS, lidovci a zelní plus sociální demokraté. 

"Předmětem tohoto jednání bude diskuse o řešení aktuální situace v Poslanecké sněmovně a o podmínkách případné tolerance koaliční vlády ze strany ČSSD," uvedl podle ČTK Topolánek k plánované schůzce koaličních partnerů se sociální demokracií.

Paroubek však trvá na tom, aby byli přítomni také zástupci komunistů. Den po neúspěchu koalice také řekl, že zahájí konzultace napříč politickými stranami, aby se situace vyřešila. Odmítl však, že by paralelně s Topolánkem začal sestavovat svoji vládu. 

Situace v jednání o nové vládě se zkomplikovala po čtvrtečním hlasování o novém předsedovi Poslanecké sněmovny. Kandidátka ODS Miroslava Němcová totiž  ve dvou kolech nedostala nadpoloviční počet hlasů, dokonce se v tajné volbě proti ní objevil i jeden hlas z tábora koaličních stran. 

"Když Česká strana sociálnědemokratická a Občanská demokratická strana, které získaly nejvíce mandátů ve volbách, nebudou společně hledat řešení, bude volba předsedy trvat nepřiměřeně dlouho," uvádí se v dnešním prohlášení ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy