Paroubek podá v pondělí demisi

Red DOM
28. 6. 2006 12:14
Praha - Současná vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU definitivně končí. Premiér Jiří Paroubek oznámil, že v pondělí podá demisi.
Odstupující premiér Paroubek.
Odstupující premiér Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

S demisí premiéra podle ústavy automaticky skončí i celá koaliční vláda. Paroubek dnes novinářům oznámil, že tím chce přispět k věcnému řešení patové povolební situace.

Paroubek očekává, že ODS a dvě menší koaliční strany budou na demisi jeho vlády reagovat stejnou vstřícností a umožní, aby byl do čela sněmovny zvolen sociální demokrat. "Chce to trochu velkorysosti, ne mocenské uvažování," prohlásil dnes premiér v přítomnosti dalších sociálnědemokratických ministrů.

Podle Paroubka by ČSSD měla získat křeslo předsedy a jednoho místopředsedy sněmovny, ODS by měla dva místopředsedy, lidovci a komunisté by získali po jednom místopředsedovi.

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek demisi považuje za samozřejmý a regulérní ústavní krok, vyplývající z výsledku voleb. Ve svém prohlášení odmítl, že by tento krok byl jakýmkoli závazkem v jednání o případné toleranci vlády.

"K tomuto jednání jsme nadále připraveni v původně navrženém formátu 3 + 1, tedy na bázi dohody demokratických parlamentních stran. V této chvíli ji předseda ČSSD odmítl. Součástí jejího aranžmá může být i diskuse o obsazení vedení Poslanecké sněmovny, kterou nelze oddělit," napsal Topolánek.

Klaus jmenuje Topolánka

Do Strakovy akademie po demisi Paroubkovy vlády zamíří Topolánkův tým. Vyšle ho tam prezident Václav Klaus, který už prohlásil, že k textu koaliční smlouvy nové vlády nemá výhrady.

Mirek Topolánek a Václav Klaus na tiskové konferenci po společném jednání
Mirek Topolánek a Václav Klaus na tiskové konferenci po společném jednání | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prezident to oznámil po úterní večerní schůzce s šéfem ODS Mirkem Topolánkem - budoucím premiérem. Ten mu na Hrad přinesl již podepsanou smlouvu mezi občanskými demokraty, lidovci a zelenými k posouzení.

"Šlo o další z 'mezizpráv', kterými informuji prezidenta o dalších milnících v sestavování vlády," upřesnil po setkání Topolánek.

Prezident se zdržel jakékoli kritiky dokumentu: "Nazval bych to realistickým průnikem volebních programů tří zúčastněných stran... A jsem připraven jmenovat Mirka Topolánka předsedou nové vlády a následně jmenovat koaliční vládu v té podobě, jak je zde obsažena," dodal s poklepání na dokumenty, jež mu předseda ODS přinesl.

Foto: Aktuálně.cz

Neznepokojujte občany, vyzval Klaus

Obsahem rozhovoru byla však hlavně čtvrteční schůze sněmovny, na níž by nově zvolení poslanci měli vybrat vedení Dolní komory Parlamentu. Hrozí, že se nepodaří nového šéfa sněmovny zvolit - strany koalice mají 100 hlasů stejně jako ČSSD a KSČM dohromady.

Domluví se?
Domluví se? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vyzval bych touto cestou všechny strany zastoupené ve sněmovně, aby o ustanovení nového vedení sněmovny jendaly s maximální zodpovědností a pokusily se, aby toto bylo dořešeno v přijatelné době, která by neznepokojovala českou veřejnost. A aby dosavadní vláda mohla podat demisi," dodal prezident.

Podle ústavních zvyklostí totiž dosluhující vláda podává rezignaci prezidentovi až poté, co má Poslanecká sněmovna nové vedení.

Stejnou naději vyjádřil i Topolánek: "Věřím, že prozatimní průběh schůze dává šanci, že by nemusela být blokována."

ODS může hlasovat, Patera přijde

ODS po dnešku ví minimálně to, že ve čtvrtek nebude oslabena. Nezbytnou rekvizitou ovšem bude invalidní vozík, na kterém má Patera, před několika dny postižený mozkovou mrtvicí, přijet do jednacího sálu.

"Panu Paterovi se už daří mnohem lépe, jeho zdravotní stav se výrazně zlepšuje. Ve čtvrtek ve sněmovně bude, složí slib a bude moci hlasovat," říká místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

O lepšícím se stavu Patery hovořil i další místopředseda ODS Ivan Langer. Lékař dokonce Paterovi podle Němcové účast na hlasování doporučuje. "Bude to prý pro něho motivace k rychlé rekonvalescenci," uvedla Němcová.

Miloš Patera
Miloš Patera | Foto: ODS
PŘEČTĚTE SI: Vizitka poslance Patery

Pro ODS je čtvrteční přítomnost Patery klíčová. Pokud by do sněmovny nepřišel, měla by nově vznikající vládní koalice pouze 99 hlasů proti 100 hlasům ČSSD a komunistů.

Předsedu sněmovny budou politici volit ve čtvrtek na schůzi, která začíná v 9 hodin dopoledne. Sněmovnu povede ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů. Předseda se nevolí zvednutím ruky v sále, ale anonymním hlasováním, při kterém se do urny vhazují vyplněné hlasovací lístky.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Sociální demokraté sice usilují o post předsedy sněmovny, ale do úterní 16 hodiny, kdy byla uzávěrka přihlášek kandidátů, na tuto funkci nikoho konkrétního nenominovala.

Že boj o předsedu sněmovny, jeho zástupce a nakonec i o vládní důvěru bude tvrdý, ukázala i úterní schůze, na které poslanci jen skládali slib a sestavovali volební komisi. Právě u této volby začali politici s prvními obstrukcemi.

Boj o volebního předsedu

Ještě několik minut před začátkem první schůze nebyli schopni "zprovoznit" ani základní komisi pro jejich práci - volební.

ČSSD si totiž oproti původním předpokladům nárokovala jak post předsedy ústavně-právního výboru, tak nově i šéfa volební komise. Takový požadavek je pro ODS nepřijatelný.

Volební komise je přitom klíčová jak pro rozjezd nové sněmovny, tak i pro předání vlády bez zbytečných průtahů. Nebude-li fungovat, nemůže sněmovna volit členy dalších výborů ani vedení sněmovny.

Těsně před začátkem schůze ve 14 hodin se ale zástupci dohodli, že volební komisi povede podle původních dohod poslanec ODS Petr Tluchoř.

Foto: Ondřej Besperát
ČTĚTE VÍCE: ČSSD proti koalici, ano říká detailům

Původně se první politické třenice očekávaly až za dva dny ve čtvrtek, kdy se podle navrhovaného programu měl volit předseda sněmovny a jeho zástupci.

Sociální demokraté už před několika dny zpřesnili plán, kterým chtějí zabránit ODS, aby od nich rychle převzala moc.

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | Foto: ČSSD
ČTĚTE VÍCE: ČSSD vyšle do druhých voleb Zaorálka

Na zasedání politického grémia schválili konfrontační postup při volbě šéfa sněmovny. Ten předurčí, jak rychle a zda vůbec ve Strakově akademii vystřídají dosluhující ministry Paroubkova kabinetu noví lidé z Topolánkova rodícího se týmu.

"Navrhneme dosavadního předsedu Zaorálka," potvrdil po jednání předsednictva ČSSD Jiří Paroubek, že o obsazení nejvyššího postu ve sněmovně s ODS společnou řeč nenašel.

Tato varianta ale počítala s prvními obstrukcemi až ve čtvrtek. Tím, že poslanci ČSSD několik hodin blokovali zvolení předsedy volební komise, začal povolební politický boj už dnes ráno.

Podpis koaliční smlouvy
Podpis koaliční smlouvy | Foto: Ludvík Hradilek
V SOUVISLOSTECH:
Maraton kolem vlády skončil. Načas
Dvacet čtyři dní. Tolik času zabralo vítězi voleb vyjednávání o nové vládě, než mohl podepsat koaliční smlouvu. Projděte si, co tomu předcházelo.
 

Právě se děje

Další zprávy