Paroubka k vlivnému postu nepustíme, kasá se koalice

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
1. 7. 2010 18:20
Dohoda o předsedech výborů zatím není, doladí se později
Jiří Paroubek v čele rozpočtového výboru? Vyloučeno, shoduje se koalice
Jiří Paroubek v čele rozpočtového výboru? Vyloučeno, shoduje se koalice | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecké kluby ve sněmovně se blíží dohodě, jak si rozdělí vedení jednotlivých výborů a komisí.

"Dohoda se rýsuje," potvrdil místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. "Měli bychom dostat vedení tak čtyř až pěti výborů a k tomu nějakou komisi a delegaci. Pokud by to bylo těch sedm míst, tak to bude dobré."

ČSSD měla velký zájem hlavně o vedení vlivného rozpočtového výboru, a to pro Jiřího Paroubka. ODS a TOP 09 ale daly jasně najevo, že to nepřipadá v úvahu.

"Podle nás není dostatečně důvěryhodným kandidátem," řekl ČTK vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík. "Dovedu si složitě představit, jak bych přesvědčoval členy našeho klubu, aby v některém z výborů pro některá jména hlasovala," vyjádřil se k Paroubkovu jménu předseda klubu ODS Petr Tluchoř

"Přivítali bychom, kdybychom si vzájemně respektovali nominace na předsedy," kontroval Zaorálek.

Finance chce ve sněmovně hlídat ODS

Podstatnější pro to, že Paroubek zřejmě předsedou rozpočtového výboru nebude, je skutečnost, že vedení tohoto klíčového výboru chce pro sebe ODS poté, co pustila do rukou TOP 09 ministerstvo financí. O tom, kdo výbor povede, není dosud rozhodnuto. Podle kuloárových informací to může být poslanec Michal Doktor.

ČSSD tak dostane zřejmě vedení těchto čtyř výborů: mandátového a imunitního, hospodářského, pro sociální politiku a zahraničního. K tomu musí opozice dostat vedení komise pro kontrolu tajných služeb.

Komunisté, druhá strana budoucí opozice, se bude muset smířit s vedením jediného výboru - kontrolního a petičního.

Předsedy ostatních výborů si rozdělí strany budoucí vládní koalice.

Strany znají klíč, o vedení výborů se teprve rozhodne

TOP 09 a Starostové si nárokuje tyto čtyři: pro vědu, vzdělání a kulturu, dále pro veřejnou správu a regionální rozvoj, výbor pro životní prostředí a zemědělský výbor.

Čtyři výbory pravděpodobně dostane ODS, řekla si zatím jen o rozpočtový. Věcem veřejným připadnou zřejmě předsedové tří výborů. VV si prozatím řekly jen o vedení výboru pro životní prostředí.

Ve všech výborech mají jednotlivé kluby poměrné zastoupení podle celkového počtu poslanců. ODS a ČSSD vzhledem k těsnému volebnímu výsledku mají ve výborech vždy stejný počet členů.

Strany už také nominují jednotlivá jména do výborů. Příští středu se sněmovna opět sejde a rozdělení poslanců do výborů pak schválí aklamací. Čtvrtek pak budou mít jednotlivé výbory na to, aby si zvolily předsedy. Ty opět musí schválit ještě sněmovna jako celek.

 

Právě se děje

Další zprávy