Kdo bude víc napravo? TOP 09 a ODS o to losovaly

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 6. 2010 16:45
Obě strany chtěly v sále sněmovny sedět zcela vpravo. Nakonec se muselo losovat.
Příště už každý na své místo!
Příště už každý na své místo! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - TOP 09 zabírá ve sněmovně místa, která dříve patřila občanským demokratům. Poslanecké kluby si už dohodly, jak budou jejich poslanci sedět nastálo ve sněmovně. Dosud byl zasedací pořádek, jako na každé ustavující schůzi, abecední. Teď se ale poslanci seskupí podle politické příslušnosti.

Rozesazení klubů respektuje pravo-levé vnímání politického spektra. Spekulovalo se jen o pozici ODS a TOP 09 - obě strany prezentují samy sebe jako strážkyně pravicových hodnot.

"Losovali jsem s Petrem Tluchořem a úplně napravo budeme sedět my," řekl Aktuálně.cz zjevně spokojený Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09.

Méně vpravo se tedy usadí občanští demokraté, ve středu sněmovního sálu Věci veřejné, více vlevo od řečniště sociální demokraté a úplně na levici KSČM.

"Jo, samozřejmě. My jsme skutečnou levicovou opozicí. Sociální demokraté levicovou stranou ve skutečnosti nejsou," pochvaloval si tradiční posazení komunistů jejich předseda Vojtěch Filip.

Kancelář sněmovny ještě doladí individuální přání poslanců, kdo vedle koho bude chtít v rámci klubu sedět, a pak už bude mít každý poslanec pro toto volební období své trvalé místo v lavici.

 

Právě se děje

Další zprávy