Vedení sněmovny je kompletní: tři ženy a Zaorálek

Domácí Domácí
24. 6. 2010 16:57
Uvnitř fotogalerie z druhého dne sněmovny. Hlasovací většina fungovala spolehlivě
Právě tato žena - Miroslava Němcová z ODS - byla podle očekávání zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny.
Právě tato žena - Miroslava Němcová z ODS - byla podle očekávání zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Poslanecké sněmovně skončila ustavující schůze, a to poměrně hladce. "Trojkoalice" si otestovala, že má zatím hlasy všech svých poslanců a vláda premiéra Fischera může podat demisi - udělá to zítra.

V čele dolní komory parlamentu podle očekávání stanula Miroslava Němcová z ODS. Dostala všech 118 hlasů "trojkoaličních" poslanců, musela ale volit sama sebe.

Svého kandidáta nominovala i ČSSD. Pro Lubomíra Zaorálka ale hlasovalo jen 79 poslanců.

Naopak jednoznačně Zaorálek uspěl během volby místopředsedů. Ze tří kandidátů dostal nejvíce hlasů - na volebním lístku ho zaškrtlo 173 poslanců. Za Věci veřejné usedla ve vedení sněmovny ještě Kateřina Klasnová (151 hlasů), za TOP 09 exministryně Vlasta Parkanová (143 hlasů).

Komunisté o svého zástupce ve vedení přišli, byť partaj už dříve avizovala, že vyšle do boje o křeslo místopředsedy svého šéfa Vojtěcha Filipa. Nejprve poslanci zamítli, aby zůstali čtyři místopředsedové. Ve volbě pak Filip dostal jen 40 hlasů.

„Nežebrejme od nich," vyzval komunisty i svou stranu ještě před volbami místopředsedů sociální demokrat Vítězslav Jandák.

Schůze se drobně zadrhla v jediném okamžiku: mandátový a imunitní výbor nezvolil svého předsedu. "Byla to obstrukce," prohlásil Jeroným Tejc, který byl kandidátem ČSSD. "Trojkoalice" ale chce nejdřív dohodu o rozdělení vedení všech výborů.

Ačkoliv ve čtvrtek jednali zákonodárci od desáté hodiny, strávili více času přestávkami.

"Kdybychom takhle pracovali ve firmě, tak si nevyděláme," povzdechl si jeden z nových poslanců.

Dění ve sněmovně jsme sledovali v online reportáži:


Projev

Důležité

Zajímavost

16:56 - Poslanci krátce před 17. hodinou ukončili svoji ustavující schůzi. Opět se sejdou za dva týdny ve středu 7. července.

16:29 - Úřednický kabinet se v pátek časně ráno sejde na mimořádné schůzi a odsouhlasí svoji demisi. Premiér Jan Fischer už dal najevo, že se těší na "pasivní odpočinek", na dny, kdy nehodlá dělat nic. Na podzim ho čeká místo ve vedení Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

15:49 - Vedení dolní komory parlamentu je kompletní. Místopředsedy sněmovny se podle očekávání stali Lubomír Zaorálek (173 hlasů), Kateřina Klasnová (151 hlasů) a Vlasta Parkanová (143 hlasů). Kandidát KSČM Vojtěch Filip získal 40 hlasů.

15:11 - Předseda volební komise Jan Vidím (ODS) oznámil, že začíná volba místopředsedů. Do boje jdou Vojtěch Filip (KSČM), Kateřina Klasnová (VV), Vlasta Parkanová (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Volit se bude tajně a většinovým způsobem. Každý poslanec může zakroužkovat maximálně tři jména. Výsledky budou známy v 15:45.

15:09 - Poslanecká sněmovna bude mít tři místopředsedy. Pro návrh trojkoalice zvedlo ruku 120 zákonodárců.

15:00 - "Komunistická strana Čech a Moravy je standardní součástí politického spektra v České republice," rozlítila Johnova slova komunistu Kováčika. A zástupce strany, která je nástupnickou organizací KSČ, hovoří o diskriminaci.

14:59 - "Není to o šetření," prohlásil předseda Věcí veřejných Radek John. A na rovinu říká, že nechce ve vedení sněmovny komunisty.

14:53 - Zlý muž ČSSD David Rath opět hovoří. Obořil se na pravicové poslance, že pokud se nyní budou k levici chovat zle, za pár let se jim to vrátí. "Jak jste kulturu nastavili, tak teď ochutnejte, jaké to je," připomněl svá údajná slova z roku 2008, kdy přebíral po ODS vládu nad Středočeským krajem.

14:50 - Rozepře startují. Za mikrofon se postavil komunista Pavel Kováčik. "Věřím, že si občané republiky jsou si rovni ve svých politických právech," poznamenal mimo jiné. Za místopředsednické křeslo pro KSČM se přimlouvá i sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

14:45 - K mikrofonu se poprvé postavil nový poslanec. Stanislav Polčák z TOP 09 se pustil do levicových poslanců, kteří se oháněli politickou kulturou. Hejtman Rath podle něj sám ve Středočeském kraji nerespektuje paritu. Na tom, že komunisté nebude mít místopředsedu, nevidím nic nekulturního, poznamenal.

14:35 - Za komunisty lobbuje i poslanec David Rath (ČSSD). Navrhuje, ať jsou buď čtyři místopředsedové, nebo jen dva. "Takhle to vypadá, že se chce šetřit na druhých," zaútočil na trojkoalici.

14:31 - Slova se chopil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Chce, aby zůstali čtyři místopředsedové. Aby partaji zůstal člen ve vedení sněmovny, navrhuje snížení příplatků. "Kdo souhlasí, ať k nám přijde návrh podepsat," vyzval zákonodárce.

14:30 - Schůze pokračuje. Místo 60 nakonec poslanci "přestávkovali" rovných 100 minut. Jedná se o počtu místopředsedů.

14:24 - Poslanci se velmi pozvolna vracejí do jednacího sálu. Schůze přitom měla po pauze na oběd pokračovat ve 14:10.

13:32 - "Jsem velice rád, že byla zvolena Miroslava Němcová. Je to kvalitní, charakterní člověk, který dá Poslanecké sněmovně důstojnou tvář, a to je po čtyřech letech právě to, co Poslanecká sněmovna potřebuje," prohlásil předseda občanských demokratů Petr Nečas.

13:10 - Začnu zavedenou praxí a vyhlašuji polední pauzu, prohlásila čerstvě zvolená předsedkyně Němcová. Poslanci se znovu sejdou ve 14:10.

13:01 - Předsedkyní sněmovny byla podle očekávání zvolena Miroslava Němcová z ODS. Dostala 118 hlasů, tedy od všech poslanců rodící se trojkoalice.

12:26 - Pokud dnes skončí ustavující schůze sněmovny, sejde se zítra ráno vláda a odhlasuje svoji podání demise. "Právě to domlouváme," oznámil novinářům premiér Jan Fischer s tím, že posléze by ji odnesl prezidentovi na Hrad.

12:20 - Poslanci odešli volit předsedu Poslanecké sněmovny. Výsledky by měly být známy ve 13:00.

12:04 - Doufám, že nebudete využívat přeběhlíky, apeluje na rodící se trojkoalici Zaorálek. U reforem je podle něj nutná širší shoda.

12:00 - Schůze pokračuje. Slova se ujal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Mimo jiné prohlásil, že je potřeba změnit chování ve sněmovně. "Nejsem spokojen s tím, že poslanec není veřejností vnímán jako vážená osobnost," prohlásil.

11:28 - Jednání sněmovny se zadrhává. Nebyl totiž zvolen předseda Mandátového a imunitního výboru.

10:08 - Nominace do výboru prošly bez problémů. Hned poté předsedající Miroslava Němcová přerušila jednání do 11:45. Během 90minutové přestávky se bude konat první schůze mandátového výboru.

10:03 - Jednání začne ustavením Mandátového a imunitního výboru.

10:00 - Schůze začala. Z jednání se neomluvil žádný poslanec, nicméně chybí většina ministrů, včetně premiéra Jana Fischera.

09:38 - Klíčovým bodem čtvrtečního jednání je volba vedení sněmovny. ODS chce jako předsedkyni Miroslavu Němcovou. TOP 09 by ráda na místopředsednické křeslo posadila exministryni Vlastu Parkanovou, Věci veřejné pro změnu Kateřinu Klasnovou. Svého zástupce bude mít i ČSSD, která se dožaduje místa předsedy. S velkou pravděpodobností ale neuspěje.

09:30 - Poslanci se poprvé v novém složení sešli už v úterý. To ale jen složili slib, zvolili volební komisi a schůzi přerušili. Takto to ve sněmovně vypadalo.

 

Právě se děje

Další zprávy