Paroubek: Žádný nový Altner nebude

Sabina Slonková, Petr Holub
18. 3. 2007 23:00
Interview - Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek v další části rozhovoru pro Aktuálně.cz prozrazuje, jak bude strana postupovat vůči právníku Altnerovi.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zeman stále hraje své hry, říká Paroubek - ZDE
(čtěte předchozí část rozhovoru)

A: Zemanovy doby v ČSSD připomíná ještě spor s právníkem Altnerem, se kterým minulé vedení uzavřelo nevýhodnou smlouvu a on teď na straně žádá miliardy. Nejde o to, jestli je nárok pana Altnera oprávněný, nebo neoprávněný. Vy o něm v každém případě mluvíte velmi nelichotivě, ale stejně tak jsou odpovědní lidé, kteří mu umožnili, aby nárok na několik miliard vůbec uplatňoval. Chystáte nějaká opatření dovnitř strany?

Nemluvím o něm velmi nelichotivě. Určitě ho nechválím, ale snažil jsem se až do dneška mluvit velmi korektně. Dnes jsem o něm poprvé řekl, že se nebudu přes média domlouvat s domovnicí, protože mě napadá a podává na mě nějaké fantazijní žaloby. S každým člověkem se jde domluvit. Nabídl jsem mu dohodu, ví, že jsou na kontech složeny peníze. Nic nebrání tomu, aby se do takové dohody pustil.

A: Spíš jsme se ptali na ty, kteří mu to umožnili.

Ta chyba je především u Ivo Svobody a u Miloše Zemana, protože rozhodli bez stranických grémií, o své újmě a na vlastní odpovědnost. Nechávám si dělat právní rozbor, jak postupovat v jejich případě.

A: Rozhoduje se o tom, zda ně podat, nebo nepodat trestní oznámení?

Netvrdím, že takhle budeme postupovat. Nechám si dělat právní rozbor a potom se zcela nepochybně nějak rozhodnu.

A: Chyba přece byla i v nástupcích Miloše Zemana a v těch kdo měli později na starost stranické finance, protože situaci podcenili. Dlouho přece věděli, že má Altner nějaké požadavky.

Nemyslím si to. Ti, kteří vedli sociální demokracii, si udělali právní analýzu a nepochybně vyhodnotili právní pozici ČSSD jako pevnou.

Vidím to trošku jinak, protože si nemyslím, že je možné se dívat na politickou stranu jako na firmu. Kdybych teď vedl firmu a ta se soudila řádově o desítky milionů korun, tak bych klidně řekl, že máme nějakých šest osm let času se soudit, ale politická strana přece marketingově ztrácí, když se soudí.

Vystoupení pana doktora Altnera jsou samozřejmě tklivá a média toho využívají proti sociální demokracii bez ohledu na to, že pan Altner nikdy nic podstatného nevyhrál. Máme důvěru v naši pozici, ale rád bych celou věc především z těch marketingových důvodů uzavřel, protože ta kampaň proti sociální demokracii není příjemná. Samozřejmě skončí dnem sjezdu, protože pan doktor Altner si myslí, že do sjezdu se budeme ochotni jeho finančními požadavky zabývat a pak už nikoli.

A: Máte představu o tom, kolik vás celý případ stál? Nemám na mysli jen právní služby, ale údajně jste se snažili zaplatit veškeré dluhy, které jste našli?

K tomu bych se nerad vyjadřoval, protože to vypadá, jako kdyby sociální demokracie neřešila nic jiného než případ pana doktora Altnera.

A: Ale skoro to tak vypadá, protože pořádáte tiskové konference k tomu, co zase pan Altner provedl.

To jsou jeho tiskové konference. Už na ně nebudeme reagovat.

A: Je pravda, že jste se snažili řešit další pohledávky, aby se v budoucnu nemohl objevit nový Altner?

Nevím, o čem mluvíte. Nový Altner se určitě neobjeví, pokud bude každý člověk dělat to, co má a co je běžné, to znamená aby se tyto věci řešily odborně a kolektivně.

Prezident? Vím, jak má vypadat, říká Paroubek - ZDE
(Další část rozhovoru Aktuálně.cz se šéfem ČSSD)

 

Právě se děje

Další zprávy