ČSSD nabídla Altnerovi 93 milionů

26. 2. 2007 15:07
Praha - Zdeněk Altner vysoudil před časem ČSSD Lidový dům. A řekl si o honorář 93 milionů korun. Strana mu peníze chce dát. Uvnitř: VIDEO
Dáme 93 milionů korun, řekl dnes Jiří Paroubek.
Dáme 93 milionů korun, řekl dnes Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zdaleka však ne tolik, kolik Altner chce nyní: Do dlužné sumy započítal úroky a penále z prodlení.

"Sociální demokracie už zaplatila 18 milionů korun, 33 milionů je v notářské úschově a dalších 93 milionů teď chce složit buď do notářské úschovy, nebo jako záruku k renomovanému bankovnímu domu," řekl dnes šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Altner požaduje více a už dříve oznámil, že bude celou záležitost řešit u soudu. Mimosoudní vyrovnání odmítl.

Přesto jej Paroubek k jednacímu stolu znovu pozval: "Vyzývám doktora Altnera k jednání. Dluhy se mají platit, pokud jsou jisté. O tom rozhodne soud nebo naše dohoda."

Sociální demokraté jsou v příběhu v nevýhodnější pozici: Altner už naznačil, že by mohl usilovat o to, aby strana skončila v konkursu. Tím by fakticky ČSSD finančně zruinoval. Strana si to uvědomuje a panika v jejích řadách narůstá.

Vedení ČSSD smlouvu s Altnerem stále odmítá zveřejnit, ale sankce, o kterých právník hovoří, ve smlouvě prý skutečně jsou. Uvedl to zdroj ČTK. Předsednictvo dokonce zahájilo přípravu k založení nové strany pro případ, že by ČSSD v konkurzu opravdu skončila.

Pesimističtí sociální demokraté si myslí, že v krajním případě by se ani nemusel konat sjezd naplánovaný na 23. až 25. března.

Altner požaduje 19 miliard

Právník Altner před sedmi lety zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům v Praze. Od té doby po ní vymáhá honorář. Dlužná částka podle něj ke konci loňského roku přesáhla spolu s úroky a sankcemi 19 miliard korun.

Paroubek advokátovy požadavky označil za absurdní a vykonstruované.

Za nadsazenou označil ještě minulý týden i částku 176 milionů korun, jejíž složení na účet švýcarského advokáta byla Altnerovou podmínkou na přistoupení k dohodě.

"ČSSD splnila své smluvní závazky vůči advokátu Altnerovi vyplývající ze smlouvy vztahující se k otázce vlastnictví sídla strany - Lidového domu v Praze. Není však ochotna akceptovat další přemrštěné a ničím nepodložené požadavky. Věříme v objektivitu českých soudů. Doufáme, že advokátovy žaloby v brzké době posoudí a spravedlivě o nich rozhodnou," uvedl Paroubek.

Altner kontroval tím, že podal vládě návrh na pozastavení činnosti ČSSD.

Tvrdí v něm, že ČSSD nejméně od roku 2000 zneužívala svého vlivu na výkon státní moci včetně moci soudní s přesvědčením, že se jí ho podaří zlikvidovat jako svého věřitele dříve, než se domůže svých práv.

Na počátku byl Ivo Svoboda

Smlouvu o výši odměny pro Zdeňka Altnera podepsal před devíti lety Miloš Zeman.

Bývalý premiér Miloš Zeman na sjezdu ČSSD.
Bývalý premiér Miloš Zeman na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Deataily dohody ale vyjednával muž Stanislava Grosse a tehdejší správce stranické pokladny Ivo Svoboda, který je v současné době ve vězení kvůli podvodům.

Spolu s Altnerem se dobře znali.

Advokát Altner je ve sporu se stranou sociálních demokratů od ledna roku 2000. Tehdy zadlužená ČSSD díky Altnerovi vyhrála u Ústavního soudu a s konečnou platností jí tak připadl Lidový dům. Altner dodnes požaduje slíbený honorář, který měl být v případě úspěchu 10 procent z hodnoty vysouzeného majetku, tedy 93 milionů korun.

ČSSD Altnera označila za jejího zachránce, ale i přes uzavřenou dohodu mu odměnu nevyplatila a naopak na svého bývalého advokáta podala stížnost kvůli jeho "přehnaným a nemorálním" požadavkům u kárného senátu advokátní komory.

Ta Altnerův pořadavek označila za oprávněný, protože podle jejího názoru bylo uzavření a podoba smlouvy v pořádku. 

Soud už dal právníkovi za pravdu

Nárok advokáta na miliony uznal v roce 2004 i Obvodní soud pro Prahu 1. Podle jeho verdiktu, ačkoli stále nepravomocného, měl Altner dostat 18 milionů, i s úroky 176 milonů.

 To je částka, kterou Altner po sociální demokracii požadoval naposledy jako minimum, po jehož složení na účet by byl se stranou ochotný jednat o mimosoudním vyrovnání, aby ustoupil od návrhu na konkurz ČSSD, jehož se domáhal a hodlá domáhat u Městského soudu v Praze a třeba i dál, pokud to nepůjde jinak. 

Termín vyplatit 176 milionů sociálním demokratům vypršel 19. února.

Šéf strany Paroubek tehdy v rozhovoru pro TV Nova jasně prohlásil, že jeho strana peníze nevyplatí. Altner se proto rozhodl, že se s představiteli ČSSD už více jednat nebude a vše nechá na soudu.

S nabídkou na odkoupení pohledávky na 176 milionů ihned nabídl opavský podnikatel Radim Masný. Obdivovatel bývalého šéfa ČSSD tvrdil, že mu jde hlavně o byznys, i když trochu i o politiku. Altner nabídku odmítl. 

Miliony sem, miliony tam

93 milionů, 18 milionů, 176 milionů, to nejsou jediná čísla, která v žádostech a nepravomocných rozsudcích padají. Největší pozornost si zaslouží suma vyšší 19 miliard - tedy advokátovi přislíbená částka plus úroky (0,3 %), které se hromadí rychlostí 8,5 milionů za každý další den od nezaplacení.

Minulý týden sociální demokracie advokátovi poprvé nabídla částku, kterou odmítla upřesnit. "Navržená suma zahrnuje i běžné úroky a je o něco výhodnější, než co je možné spravedlivě vymáhat," řekl místopředseda strany Škromach.

Podle právníka Milana Hulíka, který Altnera v některých sporech s ČSSD zastupoval, mělo jít o více než 100 milionů a méně než 176 milionů korun. Altner se ale od Hulíkova vyjádření distancoval s tím, že on sám žádný kokretní návrh neviděl a Hulíkovi řekl, že už nemá jeho plnou moc.

 

Právě se děje

Další zprávy