ČSSD a Altner prohloubili roztržku

9. 3. 2007 18:20
Praha - Advokát Altner obvinil ČSSD, že záměrně zkresluje údaje o svém hospodaření. Je to nesmysl, budeme se bránit, reagovali politici.
Foto: Ondřej Besperát

Zdeněk Altner má zásluhu na tom, že ČSSD před sedmi roky připadl její nejcennější majetek - Lidový dům. Dnes v dlouhotrvajícím sporu o svůj honorář zpochybnil, zda socální demokraté splnili beze zbytku povinnost nahlásit Městskému soudu v Praze údaje o svém majetku a hospodaření.

ČSSD tyto údaje musela dodat kvůli tomu, že právě Altner podal k soudu návrh na konkurs ČSSD. Žádá po ní přibližně 165 milionů korun a penále takřka 19 miliard za vysouzený Lidový dům.

Soud si po sociální demokracii vyžádal aktuální seznam majetku a závazků (dlužníků a věřitelů). ČSSD požadavek soudu splnila v pondělí.

"Ty listiny jsou neúplné a zmatečné. Svědčí o tom, že ČSSD pod hrozbou konkurzu zkreslila hospodářský výsledek za účelem nadhodnocení svého majetku," uvedl dnes Altner na tiskové konferenci.

Večer reagovala veřejným vystoupením ČSSD, jejíž zástupci jednoznačně odmítli Altnerova slova. "Odmítáme, že bychom dali soudu zmatečné a neúplné podklady. Je to zjevná nepravda," prohlásil hlavní manažer strany Jiří Havlíček. A dodal, že dokumenty, které od sociálních demokratů dostal soud, pro ně připravily renomované právní kanceláře, například Kříž a Bělina.

Podáním návrhu na konkurz se chce Altner podle Havlíčka pouze vyhnout řešení sporu soudní cestou a činit nátlak na sociální demokracii. "Jde o zoufalý čin vyčerpaného člověka. Budeme se bránit. Zvážíme možné právní kroky," dodal Havlíček.

Odevzdali jsme, obsah v pořádku

Altner oproti tomu chce podat trestní oznámení na Jiřího Paroubka a další lidi z vedení ČSSD.

"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Městský soud v Praze doručení dokumentů potvrdil, obsah a úplnost odmítl komentovat.

Majetek a závazky si po straně soud vyžádal už v polovině února. ČSSD požádala o odklad.

Altner nyní tvrdí, že prodlouženou dobu sociální demokracie využila k přednostnímu splácení dluhů jiných věřitelů. Sociální demokraté odmítli, že by o prodloužení lhůty požádali účelově.

Vyrovnala se s jiným věřitelem

Své tvrzení Altner dokládá takto: ČSSD koncem února zaplatila 800 tisíc korun ve prospěch jednoho z věřitelů strany, který se měl své pohledávky domáhat od roku 2005 soudní cestou.

Stalo se tak v době, kdy měla ČSSD soudem výslovně zakázáno, aby jakýmkoliv způsobem nakládala se svým majetkem a zmenšovala jeho hodnotu. Sociální demokraté platbu nepopírají.

"K vyhlášení konkursu dosud nedošlo a proto si ČSSD se svým majetkem může nakládat, jak chce," reagují právníci z Lidového domu.

"Zaplacení daného závazku neznamenalo porušení zákona o konkursu a vyrovnání," říká navíc manažer ČSSD.

I Altner má co vysvětlovat

Navzdory tomu, že Altner dnes obvinil Jiřího Paroubka a celou ČSSD z toho, že zkreslila údaje o svém hospodaření, má sám co vysvětlovat.

U Městkého soudu v Praze se snaží vymínit si konkurs na sociální demokraty, podmínky soudu ale dosud sám nesplňuje.

Pro zahájení konkurzního řízení by Altner musel sehnat dalšího věřitele. Médiím a veřejnosti představil už tři. Příští týden chce zveřejnit jméno čtvrtého.

Oficiálně se k Altnerovi žádný další věřitel ale nepřidal, konstatovala soudkyně, která má spis Altner na starosti. U soudu advokát dosud jméno nikoho dalšího neuvedl. Navíc se brání zaplatit zálohu na náklady soudního řízení - v tomto případě 40 tisíc korun. 

Soud proto případ předal Vrchnímu soudu v Praze, aby ten rozhodl, zda Altner zálohu bude muset složit povinně, anebo mu povolí výjimku.

"Když budu muset zaplatit, 40 tisíc zaplatím na místě," tvrdí Altner.

Altner se po ČSSD domáhá honoráře za to, že straně před sedmi roky pomohl vysoudit její sídlo. Podle smlouvy, kterou ani jedna ze stran dosud neuveřejnila, mělo jít o 10 procent z vysouzeného majetku. Ten Altner odhaduje na 1,5 milardy korun, zatímco ČSSD zhruba na půl miliardy.

Altner už své dostal, tvrdí ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy