ČSSD Altnerovi nezaplatí, jde k soudu

5. 3. 2007 14:19
Praha - ČSSD dnes vyprší ultimátum, které jí dal advokát Zdeněk Altner. Požadovaných 165 milionů však strana nezaplatí, je připravena na soud.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Otázky a odpovědi
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Sociální demokraté však kromě toho mají na dnešek další termín, který jim dal Městský soud v Praze, a proto ho nemohou odmítnout tak snadno jako advokáta Altnera. 

Ten podal návrh dát ČSSD do konkursu a soud si vyžádal, aby mu ČSSD do dneška doložila výši svého majetku.  "Soudu dáme vyjádření k celé věci a výši našeho majetku včas doložíme," slíbil manažer ČSSD Jiří Havlíček.

Nic mu nedáme

Aktuálně cz. pak potvrdil, že jeho strana nechá vypršet ultimátum, které jí dal Zdeněk Altner. Částku 165 milionů, kterou advokát po straně požaduje jako minimum pro to, aby stáhl návrh na konkurs, sociální demokraté nezaplatí. Havlíček řekl, že rozběhlé soudy s Altnerem dotáhnou do konce. 

Altner se s ČSSD soudí ve dvou případech. Kromě návrhu na konkurs jde v dalším případě o výši honoráře za to, že straně vyhrál při o Lidový dům. S dnešním postojem ČSSD ke svému ultimátu advokát počítal.  "To, že zaplatí, je velmi nepravděpodobné," řekli už v pátek na adresu sociálních demokratů Altnerovi zástupci.

Oč tu jde

Altner v roce 2000 definitivně získal u Ústavního soudu právo pro ČSSD vlastnit Lidový dům, nyní za to požaduje 165 miliónů korun. Částku odvozuje odvozuje od rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Podle verdiktu má ČSSD vyplatit Altnerovi 18,5 milionu a právník si k tomu nárokuje i úroky z prodlení.

Protože ČSSD odmítá Altnerovi zaplatit, přišel právník s návrhem na konkurs, aby se domáhal všech svých nároků za právnické služby i s úroky v celkové výši až 19 miliard korun.

K tomu, aby konkurs byl nakonec vyhlášen, muselo by být splněno několik podmínek - například by k Altnerovi musel přistoupit další věřitel. Altner už má dva. Jedním je  společnost Alba, druhým Květa Němcová, která po ČSSD chce bezmála 2 miliony korun. Jde o peníze, které si podle ní sociální demokraté vypůjčili na předvolební kampaně v 90. letech.  

"S panem Altnerem jsme se dvakrát sešli, nevím, o co mu jde, ale fandím mu," řekla Němcová, která se stejně jako Altner domáhá splnění udájných závazků ČSSD už roky.

Se zveřejněním jména dalšího věřitele Altner čeká na tento týden.

 

Právě se děje

Další zprávy