Paroubek vetuje Topolánkovy ministry

Red DOM
20. 8. 2006 14:05
Praha - Dosluhující premiér před pondělním jednáním s Mirkem Topolánkem vzkázal: Ivan Langer a Alexandr Vondra do vlády nepatří.
Odstupující premiér Jiří Paroubek poslal před jednáním s novým premiérem Topolánkem pár vzkazů prostřednictvím televize. Byl v pořadu Otázky Václava Moravce (vpravo)
Odstupující premiér Jiří Paroubek poslal před jednáním s novým premiérem Topolánkem pár vzkazů prostřednictvím televize. Byl v pořadu Otázky Václava Moravce (vpravo) | Foto: ČTK

V předešlých dnech a týdnech ČSSD hovořila o tom, že do připravované menšinové vlády ODS dosadí "své" nestraníky. Tento výklad lidé kolem Mirka Topolánka odmítají, jde podle nich pouze o to, že ODS a ČSSD spolu konzultují nestranickou část budoucí vládní sestavy.

Vedle odborníků mají případnou menšinovou vládu tvořit také straničtí ministři za ODS.

V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce Paroubek prohlásil, že o personálních otázkách ještě musí jednat předsednictvo ČSSD, ale kdyby záleželo jen na něm, dvě jména by se mohla stát překážkou ve vyjednávání: Ivan Langer a Alexander Vondra.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Jediné, co by předsedu vlády Jiřího Paroubka přesvědčilo, je představení programů obou budoucích ministrů a například u Alexandra Vondry garance, že bude pokračovat v dosud prosazované orientaci české zahraniční politiky a nedojde k přílišné orientaci na Velkou Británii a USA.

"Pan premiér nepovažuje za vhodné reagovat na tato slova ještě před zítřejším jednáním. A ani to není pro nás nic nového,"  řekl deníku Aktuálně.cz Martin Schmarz z Topolánkova nového týmu na otázku, co říká premiér Paroubkovým výrokům.

Saša Vondra se v dnešním rozhovoru pro ČTK snažil obavy premiéra rozptýlit.

"V mém podání by byla zahraniční politika českého státu vyvážená, byla by proevropská ... Náš stát musí pevně stát na třech pilířích - vztahy se sousedy v okolí, Evropská unie a transatlantická vazba," řekl Vondra.

Zítra budou jednat premiéři

Zítra by měla začít po krátké pauze jednání předsedů obou nejsilnějších stran. Premiér Mirek Topolánek by rád jednání ukončil do dvou tří týdnů.

Sociální demokraté se však ani přes probíhající rozhovory o případné podpoře Topolánkovy vlády nevzdali varianty, že to nakonec bude Jiří Paroubek, kdo bude znovu sestavovat vládu.

Paroubek: vláda na dva roky

Předseda ČSSD také dnes zopakoval, že předčasné sněmovní volby by se mohly uskutečnit zhruba za dva roky, na podzim 2008 spolu se senátními a krajskými volbami.

"Česká republika potřebuje řádnou vládu, řekněme na ty dva roky, žádnou překlenovací vládu na půl roku. Nevím, kdo by nám ještě na jaře třeba k těm volbám šel. No a pokud jde o to, co bude za dva roky, tak to uvidíme," prohlásil dnes Paroubek.

Oba premiéři se na termínu případných předčasných voleb zatím neshodnou.

Topolánek říká, že volby by se měly uskutečnit buď rychleji, například již příští rok, nebo až po skončení českého předsednictví v EU neboli po červnu 2009.

"To je ten základní problém, se kterým se potýkáme a budeme potýkat. Buď pracujme na překlenovací vládě, která bude do voleb, a ty by pak měly být co nejdříve. Nebo se dohodněme na tom, že vláda může skončit společně s českým předsednictvím v EU v červnu 2009. Nikdo nemůže myslet vážně, že vláda má skončit před naším předsednictvím v Unii," řekl Topolánek v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy