Měli vládnout. A co budou dělat teď?

Martina Macková
19. 8. 2006 15:00
Praha - Deník Aktuálně.cz zmapoval další osud politiků, kteří už měli svá ministerstva v "papírové" vládě trojkoalice.
V tuto chvíli ještě mysleli, že budou ministry. Právě podepsali trojkoalici.
V tuto chvíli ještě mysleli, že budou ministry. Právě podepsali trojkoalici. | Foto: Ludvík Hradilek

Jde o šest lidí, členů Strany zelených a KDU-ČSL, kteří měli doplnit straníky ODS v trojkoaliční vládě. Poté, co pokus o její prosazení zkrachoval, zůstane některým z nich alespoň poslanecký mandát. 

Na některé z někdejších ministerských adeptů nezbyde ani to. Předsedkyně Jihočeských matek Dana Kuchtová a advokát František Korbel se profesionálními politiky nestanou. Nejsou poslanci a ani neplánují stát se senátory.

Infobox

Kam míří "papíroví" ministři


Martin Bursík

  • plán: ministr životního prostředí
  • realita: opoziční poslanec, místopředseda organizačního výboru, šéf SZ

Dana Kuchtová

  • plán: ministryně školství
  • realita: poradkyně, pedagožka, místopředsedkyně SZ

František Korbel

  • plán: ministr a šéf Legislativní rady vlády
  • realita: advokát v Táboře

Miroslav Kalousek

  • plán: ministr pro venkov
  • realita: opoziční poslanec, předseda poslanců KDU-ČSL, šéf strany, rozpočtový výbor

Michaela Šojdrová

  • plán: ministryně kultury
  • realita: opoziční poslankyně, místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, kulturu

Vlasta Parkanová

  • plán: ministryně obrany
  • realita: opoziční poslankyně, výbor pro obranu a ústavně-právní výbor

Advokát: Už jsem měl tým

"Budu dělat advokáta jako doposud, práce mám beztak dost," řekl Aktuálně.cz Korbel, který měl být ministrem a předsedou Legislativní rady vlády trojkoalice.

Svou advokátní kancelář v Táboře hodlá do budoucna zaměnit za post soudce správního soudu. Ovšem nerealizované vládní nabídky lituje.

"Do jisté míry mě to mrzí. Změnit neutěšený stav v české legislativě, to byla skutečně výzva. Dokonce jsem už začal stavět tým mladých schopných právníků, který mně v tom měl pomoci," dodal.

Advokát Korbel nedostal poté, co zhasla naděje na vládu, žádnou nabídku na lukrativní post ve státní instituci. Ale zvažoval by ji. "Musel bych mít souhlas Strany zelených a mělo by to být v jejím zájmu, pokud bych přijal třeba funkci poradce ministra," přemýšlí.

"Určitě by pro mě neměla význam pozice, kde bych nemohl přinést odborné znalosti a plány, které jsem již na změny v legislativě měl," řekl Aktuálně.cz Korbel.

Boj za jihočeské matky? Už ne

Dana Kuchtová se dnes chystá mezi studenty, ale jako učitelka, nikoli jako ministryně školství, jíž se měla stát. Kde by její učitelská dráha začala, zatím není jasné. "Uvažuji o tom," řekla Aktuálně.cz Kuchtová, která má také živnostenský list na poradenství a tlumočnictví.

Starosti jí zůstanou také v politice. "Zůstávám místopředsedkyní strany, což je docela řehole, a budu kandidovat na radnici v Českém Krumlově jako jednička ze zelené," dodala Kuchtová. 

Do Senátu se rozhodla zatím záměrně nekandidovat. "Chci si tu cestu vyšlapat od začátku, nemám zkušenosti z komunální politiky. Nabídka na ministryni byla zajímavá šance, ale taky to pro mě není žádná tragédie, že to nevyšlo," přiznává.

"Bylo by to postavení, kde bych byla pod velkým tlakem a kritikou. Jako zelená, i jako žena. Pro stranu by to byl první významný post a už za tu chvíli, kdy jsem v Praze v politice, jsem poznala, jak těžké to v ní mají ženy," míní Kuchtová.

Dana Kuchtová místopředsedkyně Strany zelených
Dana Kuchtová místopředsedkyně Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Kandidátka do vlády by ale zřejmě ani nepřijala nabídku na post ve státní instituci nebo poradenskou pozici v nové menšinové vládě. "Nechci spekulovat, žádná nabídka nepřišla. Navíc jsme nyní opozice a nebylo by ideální, abych radila některému z ministrů, i když jsem měla do vlády své plány," říká bývalá předsedkyně Jihočeských matek, dnes již pouze jejich členka.

"Zůstávám členkou, nefiguruji už dál v projektech a ani nebudu, to ovšem neznamená, že jsem změnila názor na jaderné elektrárny a další megalomanské projekty na jihu Čech," vysvětluje. "Jsem přesvědčena, že být aktivní v této organizaci se neslučuje s mým vstupem do politiky," dodala.

Sněmovna a opozice

V lavicích sněmovny skončí další potencionální ministři trojkoaliční vlády.

"Práci poslankyně jsem vždy vykonávala na plný úvazek," tvrdí například Vlasta Parkanová, "papírová" ministryně obrany, která jednoduše jen naváže na svoji předchozí práci řadové parlamentní političky. "Poslankyní jsem byla i v minulém volebním období, takže stále běží řada kauz, ve kterých se angažuji," řekla Aktuálně.cz.

Poslankyně Vlasta Parkanová.
Poslankyně Vlasta Parkanová. | Foto: Ondřej Besperát

I když ji čeká práce ve výboru pro obranu a ústavně-právním výboru, tvrdí, že se u ní vládní nabídkou vlastně vůbec nic nezměnilo. "Změnilo se pouze téma otázek, které mi kladli novináři," dodala.

Také její stranická kolegyně a kandidátka na ministryni kultury Michaela Šojdrová se chce věnovat "jen" své práci ve sněmovně. "Měla bych se stát místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a také budu pracovat v podvýborech. Které to budou, se teprve rozhodne," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

Stranický lídr lidovců Miroslav Kalousek se namísto ministra pro venkov stal šéfem poslanců KDU-ČSL a také ho čeká post v rozpočtovém výboru, kam ho vyšlou lidovci.

"Jsem připraven na opoziční roli," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Šéf zelených Martin Bursík se podle informací Aktuálně.cz stane místopředsedou organizačního výboru. Předsednické místo pro zelené získá ve výboru pro evropské záležitosti poslanec Ondřej Liška. 

 

Právě se děje

Další zprávy