Paroubek: Vesecká může zůstat - do předčasných voleb

Petr Holub
27. 4. 2009 8:12
Socialisté v Evropě nám pád vlády v době českého předsednictví nevyčítají, říká v rozhovoru předseda ČSSD
Předseda ČSSD Jiří Paroubek.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přestože jedním z důvodů svržení Topolánkovy vlády byla pro sociální demokraty situace v justici zosobněná do postavy nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, netrvá předseda socialistů Jiří Paroubek na tom, aby nová vláda udělala na tomto místě justice změnu.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Jiří Paroubek říká, že by Renáta Vesecká mohla svůj úřad zastávat až do podzimních předčasných voleb.

Aktuálně.cz: Podařilo se vám vyslovit nedůvěru vládě, důvodem mělo být, že se tím otevře prostor k likvidaci  justiční mafie, jak říkáte. Mysleli jste to tak?

Příčin bylo několik. Tou bezprostřední byl zásah do svobody českých médií, jak to předvedl nejbližší přítel a rádce premiéra Topolánka Dalík. Silné byly i další důvody. Vláda především nebyla schopna řešit ekonomickou krizi, neměla ve sněmovně dostatečnou podporu, aby činila důležitá rozhodnutí, neoprávněně zasahovala do chodu české justice. Podpora veřejnosti pro tyto naše důvody se pohybuje mezi pětapadesáti procenty u protikrizových opatření do 76 procent u toho, že sněmovna byla pro vládu neprůchodná.

A.cz: Měla by Fischerova vláda provést personální výměnu na státním zastupitelství a ve speciálních policejních útvarech? Nejčastěji jste žádali odchod Nejvyšší státní zástupkyně Vesecké.

Jde o úřednickou vládu a bude záležet na ní, jak situaci zváží. Umím si představit, že Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká odejde až po volbách do poslanecké sněmovny a vznikne vláda sociální demokracie. Od úřednické vlády nelze něco takového očekávat při vyrovnanosti sil stran, které ji skládaly.
Nevidím to fatálně. Chtěli jsme odchod jak ministra Langera, tak paní Vesecké. Langer se odmítl obětovat, a proto už jsme nemohli tuto vládu v demisi tolerovat, i když jsme k tomu byli ochotni v zájmu evropského předsednictví.

A.cz: Nevyčítají vám kolegové z evropských sociálnědemokratických stran, že jste svrhli vládu a ohrozili předsednictví?

Minulou sobotu jsem byl na bleskové návštěvě Německa. V Hannoveru měl oslavu pětašedesátých narozenin bývalý kancléř Gerhard Schröder. Nic takového mezi špičkou německé sociální demokracie nepadlo. Obdobné záležitosti se v takových stranách komentují velmi zdrženlivě.
Kromě toho si myslím, že představitelé současné Topolánkovy vlády z nezkušenosti trochu přeceňují ta politická přátelství a jejich vliv v politice. Je řada politických přátelství, ale když skončí politické angažmá, jako v tomto případě u předsedy české vlády, tak tím politické přátelství končí. Možná nějaký skutečný přítel pana předsedu Topolánka ještě vyhledá, ale spíše je to jen představa o kamarádství na evropské úrovni, která postihla pány Topolánka, Vondru a Schwarzenberga, toho zejména. Tak to není. Evropští politici budou akceptovat ty, kteří budou novou vládou vysláni dokončit předsednictví Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy