Paroubek: Dá se jít do schodku 200 miliard. Maximálně

Petr Holub
25. 4. 2009 17:00
Nejlepší postup proti krizi je ten, který rozhýbe výrobu v mezinárodním měsřítku, říká předseda ČSSD
Předseda socialistů Jiří Paroubek.
Předseda socialistů Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opatrnou strategii proti krizi radí jeden z kmotrů nové Fischerovy vlády, šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Pochybuje o tom, že by měli Češi následovat příklad Američanů, kteří zvyšují rozpočtový schodek bez ohledu na jeho výši, jen aby podpořili spotřebu a dostupnost úvěrů.

"Z našeho pohledu je nejlepší postup, který rozhýbe výrobu v mezinárodním měřítku. Pokud to zabere ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, která se vydala podobnou cestou vysokého rozpočtového schodku, tak zaplať pánbůh. Nám pomáhají i opatření Německa a Francie. To nám říká, kde asi leží klíč k řešení. Když se pohne ekonomika těch velkých kolosů, bude se zvyšovat poptávka po výrobcích českých podniků," řekl Paroubek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Jsme tedy příliš malí hráči, abychom ovlivnili světovou ekonomiku, a proto bychom to neměli přehánět se zvyšováním schodku?

Nikdo nebude mít snahu nic přehánět. Pokud se nic do konce roku nezmění třeba k horšímu, vypadnou příjmy za 100 miliard korun. Vývoj schodku veřejných financí může jít až k dvěma stům miliardám a to je tak maximum, co si může česká ekonomika v jednom dvou letech po sobě dovolit. Záleží, jaký bude další vývoj krize.

A.cz: My jsme zkrátka už svůj fiskální impuls vyčerpali?

Netvrdím, že vyčerpali. Ale pokud se nějaká opatření proti krizi prosadí v tomhle roce, přinesou plody možná v jeho závěru, a spíše na začátku příštího roku. Když se ukáže, že je třeba průmyslu a celému hospodářství pomoci, tak budeme muset udělat další kroky. Může s nimi začít už tato nepolitická vláda.

A.cz: Už dosáhla česká ekonomika na dno?

To se neodvážím říct. Minulý týden jsem viděl nějaké noviny, kde bylo napsáno, že už jsme si sáhli na dno. Šel jsem si to honem přečíst, protože jsem nevěřil svým vlastním očím. Říkal jsem si, z čeho můžou vycházet, že o tom nevím. Samozřejmě to bylo jen přání. Propad průmyslové výroby o dvacet pět procent meziročně je strašné číslo, to nemůže být bez vlivu na příjmy státu.

 

Právě se děje

Další zprávy