Udržíme sociální stát i za cenu eura, říká Paroubek

Petr Holub
25. 4. 2009 0:02
Předseda sociální demokracie míní, že Václav Havel může ODS pomoci. Nebude to ale ve volbách
Předseda ČSSD Jiří Paroubek.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Karty před dvojími volbami jsou rozdány stejně jako před dvěma roky. Předseda ČSSD Jiří Paroubek tvrdí, že se jeho strana bude opírat o nízkopříjmové vrstvy a pokusí se oslovit také vzdělanější střední vrstvu.

Do středu se pro hlasy vzdělanců opět vypravila také ODS, která získala vlivného spojence v bývalém prezidentovi Václavu Havlovi.

Podle předsedy Paroubka však před evropskými a sněmovními volbami 2009 panují ve společnosti odlišné poměry: "Situace je jiná než v roce 2006. Tehdy řada lidí očekávala od ODS změnu. Změna přišla, ale jiným způsobem, než lidé očekávali," vysvětluje muž, který by chtěl po třech letech znovu získat místo premiéra.

A.cz: ODS však přišla s novým tahem. Předsedu Topolánka podpořil exprezident Havel. Nemůže takové spojenectví zabrat na vaše potenciální voliče?

Uvidíme, na co zabere, nebo nezabere. Už jsem se vyjádřil, že to považuji za velmi prospěšné pro ODS jako liberálně-konzervativní stranu. Může se z ní stát standardní evropská strana. Pokud se vydá cestou podpory Lisabonské smlouvy a spolupráce s neziskovými, zejména ekologickými organizacemi, tak to zcela nepochybně přinese kladné body.

A.cz: Nové spojenectví Topolánek-Havel tedy není ani pro vás špatnou zprávou?

Nehodnotím to tak ani tak. Naši základní strategii to nemění. Víte, někteří lidé přeceňují význam našeho evropského předsednictví a podceňují význam, jaký mají ekonomické faktory pro běžného člověka. To je příklad ODS i jiných salónních politiků, kteří se nepohybují mezi lidmi.

Gulagům ČSSD nejde věřit

A.cz: ODS chce využít symbol sedmnáctého listopadu a svou kampaň představit jako tažení za svobodu. Není vám to nepříjemné, když budou svobodu hájit před vámi osobně?

Pokud jde o svobodu, tak za své vlády nepředvedli, že měli úctu k nezávislosti soudů a médií. Předvedli, že si představují svobodu jen pro někoho, hlavně pro sebe. Z této strategie nemám obavu, strašení sociálnědemokratickými gulagy a šibenicemi může snad věřit malé dítě z páté třídy, ale ani asi to ne.

A.cz: Co proti tomu nasadí sociální demokracie?

Nic. Půjdeme na věcná témata. Nemá smysl reagovat na nenávist jinak než věcně nebo vtipem.

A.cz: O jaká věcná témata půjde? O krizi?

ODS se zatím neobtěžovala sestavením programu, my máme běžný program a jeho součástí je také přehled protikrizových opatření a manifest Evropské socialistické strany. Stačí si vybrat. Voliče nechceme klamat a směřujeme k nim se seriózní nabídkou.

Dál od Asie

A.cz: Jak může volič věřit vaší nabídce? Chcete dále uchovat a kultivovat sociální stát, což asi nepůjde ve chvíli, kdy i ministr financí připouští, že letošní i příští rozpočet budou mít rekordní deficit přes 150 miliard, aniž se přidávají nějaké nové sociální výkony.

Jde také o to, sociální stát udržet. To je důležité, protože jde o charakter budoucího českého státu, jestli se bude blížit nějaké asijské autokracii, kde se moc nemůže kritizovat, kde se sociální, zdravotní a nemocenské zabezpečení limitně rovná nule, anebo je opravdu nízké.

A.cz: Znamená to, že v nejlepším případě je možné sociální stát udržet na současné úrovni?

Udržet, co se udržet dá, na co budou peníze. Také jsem říkal, že euro pro nás není posvátná kráva. Letos příjmy poklesnou o zhruba 100 miliard korun proti rozpočtu, který byl ministerstvem financí připraven nepříliš odpovědně. Teď je možná dvojí cesta: buď škrtat výdaje třeba sociálního charakteru včetně důchodů, nebo jít do vyšších rozpočtových schodků než připouštějí maastrichtská kritéria. My dáváme přednost tomu druhému. Prostě za krizi nesmějí zaplatit lidé, kteří za ni nemohou.

Vyšší daně

A.cz: Zvýšíte daně, aby se příjmy rozpočtu zvýšily?

Ani to není vyloučené. Cestou je progresivní zdanění fyzických osob, tedy osob s příjmem vyšším než 100 tisíc korun měsíčně. Z toho, co je nad hranicí 100 tisíc, by platili třicet osm procent (pozn. redakce: ve srovnání se současnou reálnou sazbou 23 procent). Mimochodem v sousedním Německu je obdobná sazba 45 procent příjmů. Není to nic neobvyklého v evropské daňové kultuře.
Pokud jde o daň z příjmů právnických osob, tam bychom se mohli vrátit na jednadvacet procent, na úroveň z roku 2008. Není prostor, aby se dále snižovaly daně. To by vedlo celý systém do katastrofy.

A.cz: Zdravotní a sociální pojistné nebudete zvyšovat? Oba systémy se také mohou dostat do potíží.

To uvidíme. Pokud se do nich dostanou, tak asi jiná cesta nezbývá. Dost dobře jsem nechápal ODS, že se vydala po jiné cestě.

A.cz: ODS tvrdí, že nemá smysl slibovat čísla, protože realita vždy překvapí. Vy řeknete před volbami nějaké číslo, na které se může občan spolehnout? Například jestli se nebudou snižovat sociální dávky, jestli porostou či neporostou platby občanů na zdravotnictví?

Pokud jde o poplatky na zdravotnictví, tak tam můžu vyloučit, že bychom je zvyšovali. O tom ostatním ještě budeme jednat. Projednáme jednotlivé oranžové knihy, které jsou návrhem programů jednotlivých resortů. Podstatnou část budeme mít hotovou příští týden a budeme o tom chtít debatovat s odbornou a obecnou veřejností. Rozhodně budeme chtít vybalancovat, aby na to stát měl.
Program do sněmovních voleb chceme mít hotový do konce června.

Lisabon v Senátu projde

A.cz: Ještě předtím, začátkem června budou evropské volby. Považujete je za něco víc než přípravu voleb do sněmovny?

Volební kampaně do značné míry splynou. I kampaň k volbám do Evropského parlamentu bude převážně o vnitropolitických otázkách. Vidím to jako logické, když se strany budou snažit předejít očekávané nízké účasti voličů.

A.cz: Zvolíte tedy jiná než evropská témata?

Zcela nepochybně. Evropská témata jsou pro velkou část zejména sociálnědemokratických voličů abstraktní.

A.cz: Ani Lisabonská smlouva nebude hrát žádnou roli?

Myslím, že nebude hrát velkou roli a zřejmě bude do té doby schválená.

A.cz: Schválení Lisabonské smlouvy v Senátu věříte, protože jste optimista, nebo máte nějaké věcné důvody?

Jedno i druhé.

 

Právě se děje

Další zprávy