Paroubek: Se zrádci zatočíme

jaa, čtk
13. 1. 2007 17:45
Praha - Poslanec Melčák nevyloučil, že při hlasování o nové vládě odejde ze sněmovny. Paroubek i Sobotka chtějí v takovém případě vylučovat ze strany.
Jiří Paroubek přijel druhý a řekl, zě se těší na zajímavou debatu
Jiří Paroubek přijel druhý a řekl, zě se těší na zajímavou debatu | Foto: Ludvík Hradilek

Příští pátek se bude vláda Mirka Topolánka ucházet o důvěru všech poslanců. Zatím může počítat jen se stovkou. Tu dají dohromady strany, které tvoří vládu.

K získání důvěry ale potřebují alespoň o jeden hlas více. Ten chtějí získat od něketrého poslance ČSSD. Nejčastěji se spekuluje, že by se tímto "konstruktivním poslancem", jak je nazývá vedení ODS, mohl stát poslanec Miloš Melčák. Ten před časem opustil poslanecký klub sociální demokracie kvůli rozporům s jeho předsedou Michalem Haškem.

Melčák nevylučuje, že podpoří vládu Mirka Topolánka. Otázka zní, zda tak učiní přímo vyslovením důvěry či odchodem ze sálu.

Paroubek svým poslancům věří

"Neumím si představit, že by někdo z poslanců ČSSD takový projekt podpořil, to se týká i Miloše Melčáka," řekl dnes Paroubek novinářům na krajské konferenci ČSSD na Vysočině.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek k tomu dnes rádiu Impuls řekl, že nepředpokládá, že by se Melčák něčeho takového dopustil.

Další Paroubkova slova nabízejí také interpretaci, podle níž by Melčáka ta podporu vlády mohlo čekat vyloučení z řad ČSSD.

Sobotka: Dalíkovy koně vyženeme!

"Ten poslanec, který bude hlasovat v nesouladu s rozhodnutím poslaneckého klubu, se v podstatě dostává mimo barvy sociální demokracie," myslí si předseda sociálních demokratů.

Paroubek i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že pokud by některý sociální demokrat umožnil vládě uspět v klíčovém hlasování, nemá už v sociální demokracii co pohledávat.

"S těmito 'dalíkovskými' poslanci již nebude mít ČSSD nic společného. Pokud neodejdou sami, bude jim zrušeno členství," řekl dnes ČTK Sobotka. Narážel tím na fakt, že Topolánkův spolupracovník Marek Dalík již delší dobu naznačuje, že mezi socialisty se najde minimálně jeden hlas nutný pro úspěch Topolánkova týmu.

ODS sází na poslance ČSSD

Občanští demokraté věří, že jejich vládu nepodpoří jen jeden, ale více poslanců zvolených za ČSSD.

"Věřím, že odpovědných poslanců sociální demokracie, kteří vládě umožní získat důvěru a ukončit dlouhotrvající politickou krizi v zemi, bude více," řekl dnes ČTK místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer.

Dodal nicméně, že trojkoalice zatím nemá od žádného opozičního poslance příslib, že skutečně hodlá umožnit vládě dlouhodobější setrvání u moci. "Je to má víra a naděje," dodal ministr vnitra.

Melčák není rozhodnutý

Další místopředseda občanských demokratů Petr Bendl předpokládá, že do klíčového hlasování sněmovny bude podobných úvah a spekulací o šancích Topolánkovy vlády přibývat. Aktuální Melčákovo vyjádření, ve kterém podporu kabinetu nevyloučil, proto nechtěl komentovat. "Počkejme na pátek," uvedl středočeský hejtman.

Melčák v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes prohlásil, že se stále nerozhodl, jak bude o důvěře vládě hlasovat. Stále totiž doufá, že budou pokračovat jednání a ČSSD a trojkoalice se dohodnou. Současně ale prohlásil, že je možné, že se hlasování nezúčastní. "Ano, existuje ta šance," řekl poslanec, který loni opustil poslanecký klub ČSSD. Myslí si, že místo sociální demokracie je v tuto chvíli v "důstojné opozici", i když k programu trojkoalice má vážné výhrady.

Možnost, že se ČSSD vrátí k jednání s trojkoalicí je ale minimální. Středeční jednání, které přenášela živě ČT24, skončilo krachem. A premiér Mirek Topolánek přistoupil k poslední avizované možnosti, jak přesvědčit poslance druhé nejsilnější strany. Ještě ve středu všem 74 sociálnědemokratickým poslancům poslal dopis, v němž je vyzývá k podpoře nově jmenované vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy