Měli jsme ODS podrazit, říká Rath

ph
11. 1. 2007 18:03
Praha - Bývalý ministr zdravotnictví přiznal, že v ČSSD prosazoval názor, aby Miloslav Vlček nedodržel slib a neodstoupil z čela sněmovny.
Psát si budu sám, odmítl David Rath asistentku.
Psát si budu sám, odmítl David Rath asistentku. | Foto: Jiří Kropáček

Cesta sociálních demokratů k účasti ve vládě sestavené ve třetím pokusu by pak byla přímější: v něm totiž premiéra vybírá právě šéf sněmovny.

"Václav Klaus také řekl, že by svůj pokus k sestavení vlády měl dostat předseda sociální demokracie. A pan Topolánek opakovaně sliboval, do kdy bude vláda," obhajuje David Rath právo ČSSD na politickou zradu v rozhovoru, který dnes večer odvysílá Český rozhlas 6.

Rathův návrh však nakonec nejen nebyl přijat, ale ani potřebný. ČSSD se pustila do realizace jiného plánu - se stejným výsledkem.

Miloslav Vlček totiž dnes oznámil, že ve středu na schůzi sněmovny odstoupí. Zároveň však na této schůzi bude nejspíš znovu navržen do funkce, protože v jejím programu má být i volba nového předsedy.

Pak už by nebyl žádným slibem vázán a mohl by při případném třetím pokusu jmenovat dalšího premiéra.

Rathova vize

Podle Ratha, místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD, však on a postupně i čím dál více soicálních demokratů uvažovalo, aby Vlček neodstupoval vůbec. Po případném neúspěchu druhého hlasování o důvěře vládě měl rovnou jmenovat nového premiéra.

"Jsem rád, že kolega Vlček nebere svůj slib na lehkou váhu, musíme však uvážit důsledky toho, co by mohlo nastat při plnění něčeho, co se vyřklo před půl rokem za úplně jiné situace," řekl Rath v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Rath tvrdí, že jmenovat premiéra pro třetí pokus není pouze právo předsedy sněmovny, ale ústavní povinnost. "Je to pojistka, když prezident při jmenování vlády dvakrát neuspěje. Pokud se nevyužije, budeme v reálné ústavní krizi," prohlásil.

ČSSD váhala

Bývalý ministr zdravotnictví řekl, že svůj nápad opakovaně představil při jednání stranických grémií a nezískal pro něj většinu.

"Čím dál víc lidí se však nedomnívá, že to (aby Vlček slib dodržel) není možné," řekl s tím, že šanci na příznivé přijetí návrhu zvětšuje současná praxe, kdy v politice nikdo sliby nedodržuje.

Podle Ratha je nesmyslné pokoušet se ve Vlčkově případě o znovuzvolení, když není předem domluvena podpora dalších stran.

 

Právě se děje

Další zprávy