ČSSD naplňuje plán, jak zničit Topolánka

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
11. 1. 2007 17:15
Praha - Sociální demokraté dnes dosáhli toho, že se dva dny před hlasováním o důvěře v koaliční vládu bude volit nový předseda sněmovny.
Jiří Paroubek s prezidentem, když před deseti dny probírali případný třetí pokus sestavit vládu.
Jiří Paroubek s prezidentem, když před deseti dny probírali případný třetí pokus sestavit vládu. | Foto: Tomáš Adamec

Vedení sněmovny dnes rozhodlo, že vláda požádá o důvěru příští pátek 19. ledna. Předseda sněmovny Miloslav Vlček však už na středu 17. ledna svolal mimořádnou schůzi sněmovny.

Má dva body: 1. jeho (Vlčkovu) rezignaci a 2. volbu nového předsedy.

ČSSD už před časem řekla, že bude nominovat opět Vlčka.

Schůzi svolal Vlček na žádost poslanců ČSSD. Strana jich má 74, ke svolání schůze je třeba 40 podpisů.

"Od počátku jsem říkal, že dostojím slibu, který jsem dal před svým zvolením do čela sněmovny. Svým slibem jsem pomohl odblokovat složitou situaci ve sněmovně a ani ve snu mě nenapadlo, že bych svůj morální závazek nějak obešel nebo zrušil. Co slíbím, to dodržím." okomentoval své rozhodnutí Miloslav Vlček.

Šéf poslanců Miloslav Vlček .
Šéf poslanců Miloslav Vlček . | Foto: Ondřej Besperát

ODS krok rozčílil

ODS je naopak přesvědčená, že Vlček i celé vedení ČSSD slib porušili. Podle ní dohoda, která Vlčkovi umožnila stanout v čele sněmovny, zněla tak, že Vlček zůstane předsedou až do druhého hlasování o důvěře vládě. 

"Cílem tohoto kroku je ochromit fungování Poslanecké sněmovny před klíčovým hlasováním o důvěře vládě, a tím ještě více destabilizovat politickou situaci v zemi.  Současné vedení sociální demokracie opětovně ukazuje, že její slovo neplatí, a že je připravena je kdykoli účelově porušit pro svůj prospěch," uvádějí občanští demokraté ve svém tiskovém prohlášení. 

Jak dosáhnout svého

Ve skutečnosti se však svoláním středeční schůze začal naplňovat plán, jak právě Miloslavu Vlčkovi umožnit, aby splnil slib, že před případným třetím pokusem opustí post předsedy sněmovny, a přitom aby se sociálním demokratům podařilo dostat při případném třetím pokusu do čela vlády politika, který jim zajistí podíl na vládnutí.

Ke třetímu pokusu podle ústavy nominuje premiéra předseda dolní komory.

S tím, aby ČSSD nadále kontrolovala vedení sněmovny, počítá i plán, který minulý týden předložil předseda ČSSD Jiří Paroubek prezidentovi: strany se předem dohodnou, že nový, či staronový předseda sněmovny (z řad ČSSD) jmenuje třetím premiérem člověka vybraného ODS. Tento člověk by vytvořil vládu ministrů ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

Nebude to Mirek Topolánek. Už proto, že jej výkonná rada přiměla ke slibu, že rezignuje na post ve vední strany, pokud mu ani druhý pokus s vládou nevyjde.

Druhý plán: kupředu levá

Paroubkův plán se zatím nenaplňuje v tom, že by se strany před volbou nového vedení sněmovny shodly na tom, kdo křeslo obsadí.

Včera zkrachoval poslední pokus koalice přimět vedení sociálních demokratů, aby vládu alespoň tolerovalo.

Premiér dnes rozeslal poslancům sociální demokracie dopis s žádostí, aby vznik vlády nějakým způsoběm umožnili.

Foto: Ludvík Hradilek

I když se však strany nedohodnou, má ČSSD v ruce plán, který pronikl na světlo světa už na podzim. Nově zvolený sociální demokrat by pověřil sestavením vlády Jiřího Paroubka, který by sestrojil menšinovou vládu.

Existenci těchto plánů potvrdil Aktuálně.cz zdroj z vedení sociální demokracie.

Co potřebuje ČSSD

Aby v nové volbě předsedy sněmovny opět zvolila svého člověka, musela by se opřít kromě komunistů ještě o hlasy některých poslanců trojkoalice.

Předseda se volí tajně. Už v červenci, kdy ODS chtěla do čela sněmovny volit své lidi, se ukázalo, že tři strany dnes jmenované vládní koalice nedaly celých svých sto hlasů nikdy dohromady.

Aby se nakonec přešlo ke třetímu pokusu, nesměli by dát hlas vládě žádní levicoví poslanci. O důvěře se hlasuje veřejně, klub ČSSD opustili v době od posledního hlasování o vládě dva poslanci - Miloš Melčák a Michal Pohanka. Žádný z nich zatím neřekl, že Topolánkovu druhou vládu podpoří.

Případnou dohodu ODS a ČSSD by také musela podpořit výkonná rada ODS. Ta sice schválila Mirkovi Topolánkovi trojkoaliční kabinet, ale zároveň s tím se Topolánek zavázal, že v případě druhého neúspěchu ve sněmovně rezignuje na místo v čele ODS.

V případě úspěchu by tak plán sociálních demokratů přinesl hned dva úspěchy: účast ve vládě i pád Mirka Topolánka.

 

Právě se děje

Další zprávy