ČSSD proti koalici, ano říká detailům

27. 6. 2006 0:00
Praha - Roztržku největších stran potvrdil způsob, jakým ČSSD reagovala na podpis smlouvy o budoucí vládě, kterou s lidovci a zelenými podepsala ODS.
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek - zatím jen neúspěšná jednání politických rivalů.
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek - zatím jen neúspěšná jednání politických rivalů. | Foto: Ondřej Besperát

"Jsme hluboce přesvědčeni, že tato koalice má dostat šanci," řekl předseda ODS Mirek Topolánek těsně po podpisu koaliční smlouvy.

Koalici, která má ve sněmovně sto hlasů, by měla podle něho tolerovat sociální demokracie. Nepožádá ji však o konzultaci nad obsahem koaliční dohody.

I z toho důvodu nechtějí sociální demokraté Topolánkovu vládu podpořit. "Koaliční smlouva je dokument na úrovni pokleslé žurnalistiky. ODS nehledá programový průnik, a proto nelze koalici tolerovat," reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Koaliční strany tak musí spoléhat na pomoc jednotlivců z klubů ČSSD a KSČM. Poprvé si jejich vstřícnost vyzkoušejí ve čtvrtek, až se bude tajně volit předseda Poslanecké sněmovny.

Foto: Ondřej Besperát

Vadí zdravotnictví, daně a Langer

Nesmlouvavě sociální demokraté napadli v koaliční smlouvě pasáže o zdravotnictví. "Je to zcela neakceptovatelné," kritizoval Paroubek plán, jak oddělit zdravotní pojišťovny od státu a umožnit, aby si navzájem konkurovaly.

  • Text koaliční smlouvy si můžete projít v galerii - ZDE

Stejně razantně odmítali členové ČSSD záměr koaličních stran zrušit některé daně a ostatní snížit. "Pro sociální demokracii je nepřijatelné, když chce koalice zrušit daňovou progresi," vyloučil podporu rovné daně z příjmu Paroubkův zástupce Bohuslav Sobotka.

Varoval občany také před tím, že zvýšením daně z přidané hodnoty chce ODS zdražit dětské pleny, vodné, stavební práce, teplo a pohřby.

Pro ČSSD je rovněž nepřijatelná nominace místopředsedy ODS Ivana Langera na post ministra vnitra. Porušil prý zákon tím, když připustil, aby novináři kopírovali Kubiceho zprávu o kauze biolíh.

Kompromisy jsou možné, ale později

Sociální demokraté nevylučují diskusi o plánech koalice omezit byrokracii. "To je dobrá myšlenka," řekl Paroubek.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

NA ČEM SE TOPOLÁNKOVA KOALICE A ČSSD SHODLY
  • Efektivnější stát
    Jednoduché předpisy umožní lépe pracovat finančním a pracovním úřadům, změní se organizace Úřadu vlády, přesune se víc pravomocí na kraje, sníží se počet úředníků.
  • Podpora rodiny a porodnosti
    Matky dostanou šanci, aby se mohly zároveň starat o rodinu i pracovat. Dále se zvýší rodičovský příspěvek a sníží daňové povinnosti rodinám s dětmi.
  • Vyšší podpora výzkumu
    Stát bude dotovat výzkum částkou ve výši 1 procenta HDP. Podnikatelům se dále rozšíří možnost odepisovat investice do výzkumu. Měli by dodat další 2 procenta HDP.
KDE ČSSD KOALIČNÍ PROGRAM ODMÍTLA
  • Reforma zdravotnictví
    Koalice zamýšlí posílit roli zdravotních pojišťoven. Budou odděleny od státu a dostanou možnost vybírat také nemocenské pojištění. Budou si konkurovat různými programy komerčního připojištění. Podle ČSSD by změna způsobila finanční kolaps.
  • Rovná daň z příjmu
    Koalice plánuje rovnou daň 15-19 procent. Podle ČSSD tím ohrožuje příjmy rozpočtu v řádech desítek miliard korun. Levice zároveň odmítá představu, že se zruší daňová progrese.
  • Jednotná sazba DPH
    Koalice připouští výjimky z běžné sazby 15-19 procent, podle ČSSD však nejsou dostatečné a neobsahují například dětské pleny, pohřby a náklady na bydlení.
  • Budoucnost televize
    Program koalice plánuje udržet duální vysílání veřejnoprávní a komerčních televizí. Podle ČSSD se tím nevylučuje, že se bude privatizovat druhý program ČT.
  • Přijetí eura
    Koalice slibuje, že do roku 2008 budou splněna maastrichtská kritéria včetně tříprocentního schodku státního rozpočtu. ČSSD to nestačí a žádá jasný slib, že vláda dodrží konvergenční program pro vstup do eurozóny. Měla by říct konkrétně, kdy přijetí eura plánuje.

Podobně vítají podporu rodin s dětmi. "Sliby ale jsou tak neurčité, že zatím není o čem diskutovat," dodal Sobotka.

Vyjednavači ODS v této chvíli o kompromisu alespoň v některých otázkách neuvažují. "Variantu, že do programu nové vlády bude mluvit ČSSD, jsme vůbec neřešili, situace je úplně jiná," uvedl jeden z vyjednavačů.

Od minulého týdne totiž v ODS klesla ochota a nálada na dohodu s ČSSD. "Může se to samozřejmě opět změnit, ale teď před volbou vedení sněmovny to na dohodu nevypadá. Znovu se dokonce začíná diskutovat o předčasných volbách jako o možném východisku po neúspěšném pokusu o sestavení Topolánkovy vlády," dodal člen nejužšího vedení.

Daně se změní kosmeticky, nebo vůbec

Programové konflikty koalice a ČSSD přesto nejsou tak velké, aby občané poznali zásadní změnu, ať dopadnou povolební jednání jakýmkoli způsobem.

"Zavedením rovné daně se v příjmech rodin nic zásadního nezmění," upozornil Daniel Münich z ekonomického ústavu CERGE-EI při Univerzitě Karlově.

Daňová progrese by se snížila jen velmi málo, protože zhruba devět desetin všech daňových odvodů připadá na sociální a zdravotní pojistné. Rozdílné sazby daní z příjmu navíc dokážou bohatší lidé obejít daňovými odpisy.

Koaliční lídři se dohodli na tom, že sníží o několik procent sociální odvody. Podle Münicha jde o sliby, které přehlížejí ekonomickou realitu. "Ekonomika by musela růst o deset procent, aby si státní rozpočet mohl něco takového dovolit." Expert tím upozorňuje na fakt, že snížení odvodů ze současných 28 procent hrubé mzdy o procento by státní pokladnu ročně přišlo na deset miliard.

Rodinám už se pomohlo

Podpora rodin plánovaná ODS a jejími partnery slibuje lepší nabídku práce matkám a zároveň  rodičovské příspěvky až do poloviny průměrné mzdy. Stejné věty se najdou i v programu sociálních demokratů.

Splnit tyto sliby navíc nebude tak náročné jako uskutečnit změny odhlasované minulou sněmovnou a platné od ledna 2007.

Nastupující vláda může později přemýšlet o nějakých vylepšeních, nejdříve však bude řešit úkol, jak najít v rozpočtu peníze na vyšší rodičovský příspěvek a další sociální projekty minulého parlamentu (vyšší nemocenská, životní minimum i dotace na sociální služby, zvýšení důchodů o 650 korun). Půjde o 30-50 miliard.

Podle expertů je nadějná shoda velkých stran v boji s byrokracií. Jednodušší daňové zákony i předpisy sociálního státu mohou podle Münicha uvolnit ruce finančním a pracovním úřadům. Ty pak mohou jednak lépe kontrolovat výběr daní, jednak přesvědčit nejchudší rodiny, aby jejich živitelé začali pracovat.

Podpis koaliční smlouvy
Podpis koaliční smlouvy | Foto: Ludvík Hradilek

 

Právě se děje

Další zprávy