ČSSD vyšle do druhých voleb Zaorálka

Petr Holub, Sabina Slonková
23. 6. 2006 19:00
Praha - ČSSD chce zabránit vzniku Topolánkovy vlády tím, že zablokuje sněmovnu. Paroubka od toho Topolánek neodvrátil ani při osobním jednání.
Foto: Ondřej Besperát

Sociální demokraté zpřesnili plán, jak zabránit ODS, aby od nich rychle převzala moc.

Na zasedání politického grémia schválili konfrontační postup při volbě šéfa sněmovny. Ten předurčí, jak rychle a zda vůbec ve Strakově akadamii vystřídají dosluhující ministry Paroubkova kabinetu noví lidé z Topolánkova rodícího se týmu.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

"Navrhneme dosavadního předsedu Zaorálka," potvrdil po večerním jednání předsednictva ČSSD Jiří Paroubek, že o obsazení nejvyššího postu ve sněmovně s ODS společnou řeč nenašel.

Topolánek - Paroubek: bez výsledku

"Dnešní jednání neznamenalo průlom, budeme spolu ale dále jednat," oznámil už předtím předseda ODS Mirek Topolánek po hodinové debatě s Paroubkem mezi čtyřma očima.

Oba lídři se nedomluvili ani na kompromisu při sestavování sněmovny. To je přitom pro ODS, která se chce co nejdříve chopit moci, klíčové téma.

Topolánek i nadále trvá na tom, že v "divokém" hlasování, některými politiky označovaným jako druhé volby, bude prosazovat za předsedu dolní komory člena ODS. Vedle poslanců středopravé koalice se pokusí pro volbu získat i některého sociálního demokrata.

Oslabená pozice ODS

O tom, že se ČSSD chystá takto jednání nové sněmovny blokovat, už vědí i občanští demokraté. "Očekáváme, že se sociální demokraté pokusí sněmovnu zablokovat. Chtějí se tak udržet co nejdéle u vlády," potvrdil člen nejužšího vedení ODS. Jejich pozici navíc ještě oslabilo náhlé onemocnění poslance Miloše Patery, který je v nemocnici.

Poslanec v nemocnici, čtěte zde

Bez něj má ODS se svými potencionálními koaličními partnery jen 99 hlasů.

Pokud totiž ČSSD volbu nového šéfa poslanců zablokuje (nikdo z kandidátů nedostane potřebnou většinu hlasů) - nemůže začít pracovat nová sněmovna. Podle ústavních zvyklostí přitom dosluhující vláda podává demisi prezidentovi až poté, co se ustaví nová sněmovna.

Prodloužený mandát

Jinými slovy - blokování volby předsedy Poslanecké sněmovny prodlužuje mandát Paroubkově vládě.

A to minimálně o týden - když se sněmovně nepodaří předsedu ve čtvrtek zvolit, bude se muset se stejným úkolem vypořádat v následujícím týdnu.

 

Právě se děje

Další zprávy