Pojedou další Češi do Afghánistánu? ODS prosí ČSSD

Kateřina Eliášová
10. 12. 2008 7:59
Koalice nemá ve sněmovně většinu, aby prosadila silnější kontingenty
Česká patrola ze základy Shank.
Česká patrola ze základy Shank. | Foto: www.army.cz, J. Plescher

Praha - Už dnes odpoledne by měli poslanci rozhodovat o prodloužení mise českých vojáků působících v pěti zahraničních vojenských misích.

Nad jejich další účastí visí zatím otazník. Vládní koalice nemá dostatek hlasů, aby prodloužení misí schválila. Žádá proto pomoc opozice.

Ta zatím s koalicí o podpoře vyjednává.

Pokud by ovšem dnes obě strany nenašly společnou řeč, mohl by to být pro české vojáky problém.

"Jsem přesvědčený, že to schváleno bude," doufá šéf sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o Afghánistánu: Máme dál vést válku? A jak?

Svízelná situace

Co by se mohlo stát, pokud by sněmovna prodloužení neschválila? Vojáci by byli ve svízelné situaci.

Foto: Herbert Slavík

Bez prodloužení mise by se totiž v horách Afghánistánu pohybovali bez mandátu na další rok a česká vláda by je z tohoto nebezpečného prostředí musela dostat. Jenže nemá jak.

Americké konvoje s obrněnými transportéry se do předsunuté základy, kolem níž se vojáci pohybují, dostanou maximálně jednou či dvakrát za rok.

Vědí to jak koaliční, tak opoziční politici.

"Ukončení mise k poslednímu prosinci je prostě nemožné," upozorňuje Vidím.

Vojáci, kterých se problém týká, jsou nasazeni v operaci "Trvalá svoboda". Jsou součástí uskupení, které bojuje s ozbrojenci povstaleckého hnutí Taliban na pákistánské hranici i ve vnitrozemí.

V Afghánistánu operují i další vojáci, kterých se dnešní hlasování týká. Ti jsou ovšem pod hlavičkou OSN, a tak je jejich případné stažení ze země snazší.

Jan Vidím
Jan Vidím | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"V případě vojáků, kteří jsou pod mandátem OSN, a to je drtivá většina, má vláda právo vojáky ponechat v misi po dobu dalších 60 dní. Musí o tom informovat sněmovnu. Je to čas tak akorát pro to, aby se ti vojáci stáhli," vysvětlil Vidím.

101 hlas

Proti prodloužení mandátu pro české vojáky se už dříve postavili tři vládní poslanci: zelené Věra Jakubková a Olga Zubová a lidovec Ludvík Hovorka.

Vládní koalice ztratila ve sněmovně de facto většinu a v tomto případě nechce riskovat, že by se jí hlasování pro nemuselo povést. 

"Testovat si, jestli máme sto jedničku, na tom, zda dáme vojákům ve válce mandát, nebo ne, je riskantní," varuje Vidím.

Opozice si je vědoma, že se jedná o zásadní hlasování. Nelíbí se jí ale počet vojáků, o který mají být mise v rámci prodloužení mandátu posíleny.

"745 vojáků je číslo nadsazené. Ještě je třeba vést jednání mezi předsedou vlády a vedením ČSSD o případném kompromisu," řekl Aktuálně.cz šéf zahraničního výboru Jan Hamáček.

ODS věří, že v tomto případě jí socialisté s rebelujícími poslanci pomohou a prodloužení mise nakonec schválí.

 

Právě se děje

Další zprávy