Paroubek a Klaus se znovu nepohodli

jaa, čtk
25. 6. 2006 13:44
Praha - Pokud vznikající vláda ODS, lidovců a zelených nezíská důvěru, dostanou občanští demokraté druhý pokus. To se ale nelíbí Jiřímu Paroubkovi.
Chci, aby se vyšetřily nepravdy o mě, potvrdil Paroubek.
Chci, aby se vyšetřily nepravdy o mě, potvrdil Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

Jak již dříve informoval deník Aktuálně.cz, ODS má od prezidenta přislíbeno, že i druhou šanci poskládat vládu dostane právě tato vítězná strana.

Domluvu o víkendu nepřímo potvrdil i sám Klaus.

V Nedělní partii televize Prima oznámil, že v případě neúspěchu trojkoalice patrně nepověří automaticky předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby jednal o sestavení kabinetu on. "Já myslím, že jsem mu naznačil už opakovaně, že toto doufání není správné," uvedl prezident.

Václva Klaus vystoupil k výsledkům voleb
Václva Klaus vystoupil k výsledkům voleb | Foto: Ondřej Besperát

"Pokud by to prezident myslel vážně, tak bych řekl, že pokračuje v tom svém aktivistickém stylu řízení tohoto úřadu, takže se chová jako čestný předseda ODS," řekl dnes Paroubek.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Paroubek také připomněl, že ODS a ČSSD v době opoziční smlouvy předložily společně návrh zákona, kde se vymezovalo, jak by se měl prezident v podobných situacích chovat - tedy nejprve pověřit sestavením vlády předsedu vítězné strany a v případě jeho neúspěchu šéfa druhé nejsilnější strany.

"Pokud ODS a její čestný předseda změnili názor, tak by to měli říct a měli by také říci proč," řekl Paroubek.

Křeslo za koalici, myslí si prezident

Klaus na Primě také uvedl, že vítězná ODS má povinnost pokusit se sestavit koaliční vládu. ČSSD podle něj nemůže čekat, že bez důkladně projednané dohody posadí svého člověka do křesla předsedy sněmovny. "Považuji za vyloučené, že by někdo nechal zvolit sociálního demokrata předsedou sněmovny bez velké dohody, která by vedla k definitivní koncovce - vyjádření důvěry vládě," prohlásil prezident.

Slib by podle něj mohl mít více podob, například by s ním mohly přijít obě strany na Pražský hrad.

Prezident ale uznal, že povolební situace není pro politiky vůbec jednoduchá. Navrhuje proto posílení většinových prvků v českém volebním systému. "Zabránilo by se tím patovým situacím, které následovaly po posledních čtyřech parlamentních volbách v České republice," uvedl Klaus. "Musí být zesílena jeho většinová stránka. Měl být už dávno," prohlásil.

Většinový volební systém by podle Klause umožnil "zřetelnější" vládnutí s jasnou zodpovědností.

 

Právě se děje

Další zprávy