Dohoda o vládnutí hotova, komunisty děsí

Red, Dom
24. 6. 2006 22:01
Praha - Deník Aktuálně.cz získal konečný návrh koaliční smlouvy první Topolánkovy vlády. Levice ji odmítá. Uvnitř: Dokument a soupis členů vlády.

Čtrnáct listů formátu A4, na nich popsáno, jak by si Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík představovali společné vládnutí.

Koaliční smlouva, jejíž definitivní návrh deník Aktuálně.cz získal, vyjmenovává vše podstatné, na čem by ODS, Strana zelených a lidovci postavily svůj kabinet.

Podívejte se vedle do obrazové galerie na kopii koaliční smlouvy.

Klausovo varování pro Paroubka

Podmiňovací způsob je v přpadě smlouvy důležitý - stále totiž platí, že předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi se nepodařilo získat podporu ČSSD, bez níž nemá jím sestavovaná vláda šanci projít parlamentním hlasováním o důvěře.

Kromě programu dohodla koalice také to, jak si mezi sebe rozdělí vládní posty.

Na dokument zveřejněný v Aktuálně.cz během soboty přišly první reakce politiků. Komunisté ústy svého lídra Vojtěcha Filipa prohlásili, že daňové úlevy zmíněné ve smlouvě "je děsí" a budou zásadně proti.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se ke smlouvě v sobotu přímo nevyjádřil, i on však tvrdí, že o budoucím uspořádání země rozhodnou konkrétní plány vlády. "Jedná se nám o programové věci, kvůli nimž jsme získali voliče. Jestli si někdo myslí, že jsou pro nás důležité funkce, tak se mýlí," reagoval Paroubek před jednáním sněmovny, které ve čtvrtek může o kabinetu rozhodnout.

Na náznaky ČSSD, že se bude snažit Topolánkův kabinet zablokovat tak, aby se mohl pokusit sestavit vládu Jiří Paroubek, zase reagoval prezident Václav Klaus. "Já myslím, že jsem mu naznačil už opakovaně, že toto doufání není správné," reagoval prezident v TV Prima na dotaz, zda by případný druhý pokus o vládu svěřil Paroubkovi. 

Otcové především

Samotnou koaliční smlouvu chystané Topolánkovy vlády by měli lídři ODS, lidovců a zelených podepsat už v pondělí. Navzdory tomu, že ani šéf občanských demokratů si není zdaleka jist, jestli tento kabinet vůbec vznikne.

Jaké jsou priority vznikající koalice? Je jich šest: 1. Evropská unie, 2. Občan, rodina, vzdělání a kultura, 3. Právní stát bez korupce, 4. Zdravé veřejné finance, 5. Moderní ekonomika a nová pracovní místa, 6. Kvalita života ve městě i na venkově.

Koalice by například chtěl více profitovat z členství v Evropské unii, reformovat její zemědělskou politiku. Ale také posílit roli otců při výchově dětí..

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Základní i střední školy v jejích představách zůstanou bez školného.

"Nezavedeme školné, ale otevřeme diskusi o větším zapojení soukromých zdrojů do financování vysokých škol," píše se dále v dokumentu. Výslovně se zde zmiňuje smlouva Česka s Vatikánem.

Maso, rýže, vejce, chléb

Smlouva o vládnutí vyjmenovává výjimky z jednotné sazby DPH, kterou prosadila ODS. V dokumentu, na jehož základě by vznikla vláda, se tak píše o rohlících, chlebu, pšeničné mouce, rýži, masu, rybách, vejcích a mléku - čerstvém i trvanlivém.

Nižší DPH by čekala i na oleje, máslo, ovoce, zeleninu, minerálky, ubytovací služby, hromadnou dopravu, knihy, noviny, sportovní a kulturní služby, dřevěné ekobrikety či zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Smlouva popisuje i rušení daní - dědické, darovací či z v některých případech i z nemovitostí.

V kapitole označené římskou číslicí tři se podrobně říká, jak by tři strany spolupracovaly - aby menší partneři nemohli vydírat největší ODS a naopak ta aby nemohla použít práva silnějšího.

  

 

 

   

 

Právě se děje

Další zprávy