Ovládnout VZP? Julínek nemá podporu

Zdeněk Mihalco
7. 7. 2007 15:00
Lékaři nesouhlasí s tím, aby šéfa VZP jmenovala vláda
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví | Foto: Ondřej Besperát

Česko - První část reformy zdravotnictví ministra Tomáše Julínka podporuje většina organizací lékařů a souhlasí s ní i oslovení odborníci. Zároveň však všichni poukazují na několik vážných nedostatků.

Deník Aktuálně.cz oslovil zástupce lékařských organizací a odborníků na zdravotnictví, aby vyjádřili své výhrady k první části zdravotnické reformy, kterou bude ve druhém čtení projednávat poslanecká sněmovna.

K zavedení poplatků ve zdravotnictví mají jednotlivé organizace spíše dílčí výhrady, s jejich zavedením však prakticky všichni oslovení souhlasí. Naopak většina organizací i expertů protestuje proti tomu, aby ministr zdravotnictví a vláda zvyšovala svůj vliv na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP).

Zvýšení vlivu vlády? Jsme proti

Podle navrhovaného zákona by měla v budoucnu jmenovat i odvolávat ředitele VZP na návrh ministra zdravotnictví vláda. Došlo by tak k značnému posílení vlivu politiků na chod největší zdravotní pojišťovny. Přitom ODS naopak slibovala radikální omezení role státu v pojišťovnách.

Proti Julínkově záměru je většina představitelů lékařských organizací. "Protestovali jsme proti tomu, když tuto změnu prosazovala minulá vláda, a jednoznačně proti jsme i nyní," říká předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. "Ředitel by neměl být odvolán, kdykoliv si vláda vzpomene," prohlašuje.

Proti návrhu ministerstva je také Sdružení ambulantních specialistů a ředitelé zdravotních pojišťoven.

Také oslovení odborníci na zdravotnictví s návrhem Tomáše Julínka nesouhlasí. "Jsem proti tomu, aby stát o takové záležitosti rozhodoval. Bariéra mezi státem a zdravotními pojišťovnami by měla být co největší," říká Pavel Vepřek ze sdružení Občan.

Julínkův záměr se nelíbí ani některým vládním politikům a zdrženlivě se k němu staví i někteří Julínkovi spolustraníci z ODS. Proti je lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který v rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdil, že se změnou v systému odvolávání šéfa VZP nesouhlasí celá KDU-ČSL.

PŘEČTĚTE SI: Lidovecký poslanec hrozí, že nepodpoří vládní reformu

Slib ministerstva: Je to dočasné

Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že jde jen o dočasnou změnu. "Od začátku roku 2009 začne platit novela zákona, která promění zdravotní pojišťovny. Podle této novely budou zdravotní pojišťovny zcela nezávislé na politicích. Bude nad nimi dohlížet na státu nezávislý úřad, který bude také odvolávat a jmenovat ředitele," tvrdí náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Proč však vláda chce na tuto dobu zvýšit vliv ve VZP? "K transformaci zdravotních pojišťoven, což je zásadní část reformy, je nutná spolupráce a podpora šéfa VZP. Pokud s tím ředitel nebude srozuměn, není možné reformu dobře provést," naznačuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. "Automaticky to ale neznamená, že bude současný ředitel Horák odvolán," dodává Cikrt. 

Souhlas s poplatky

Naprostá většina oslovených souhlasí se záměrem ministerstva zavést poplatky. Proti zavedení spoluúčasti pacientů se přímo nestaví ani vedení České lékařská komory, které má blízko k sociální demokracii a připravenou reformu jinak odmítá.

Lékaři mají jen dílčí výhrady.

Například Karel Blažek ze sdružení Lékaři pro reformu si stěžuje na špatné odstupňování výše poplatků. "Jednoznačně nejvyšší poplatek by se měl platit za nejdražší péči. Nejméně by se mělo platit za návštěvu praktika, více za návštěvu specialisty a největší částka za pobyt v nemocnici," myslí si.

Lékařům se také nelíbí nedořešená administrativa spojená s vybíráním poplatků.

 

Právě se děje

Další zprávy