Lidovec Hovorka: Možná reformu nepodpořím

Zdeněk Mihalco
30. 6. 2007 12:05
Ludvík Hovorka chce změny ve zdravotnické části reformy

Praha - Na úterním zasedání zdravotnického výboru sněmovny Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) jako jediný poslanec vládní koalice vyslovil vážné výhrady k první části reformy zdravotnictví připravené ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznává, že nejde pouze o poplatky u lékaře. Nelíbí se mu například návrh, aby ředitele VZP jmenoval a odvolával ministr zdravotnictví. Změnu také požaduje v systému takzvaných limitů na doplatky za léky. "Budu prosazovat, aby do limitu byly započítány všechny doplatky za léky," říká Hovorka. V současné podobě návrhu zákona se do limitu 5 000 korun ročně řada doplatků za léky i některé poplatky u lékaře nezapočítávají.

A: Jaké jsou vaše největší výhrady k první části reformy zdravotnictví?

Především reforma zdravotnictví by neměla začínat poplatky, ale jasným definováním standardů péče. Je třeba co nejdřív jasně definovat, co je hrazeno ze zdravotního pojištění, na co přesně má pacient nárok. Reforma však začala z úplně jiné strany, a to nepříliš užitečným systémem poplatků. Navíc definice poplatků, která je v zákoně v současné době, je pro mě velice těžko přijatelná. Poplatky by podle mě neměly platit děti do osmnácti let a senioři. Vždyť to jsou lidé, kteří jsou postaveni mimo možnost výdělku. Taky si myslím, že reforma zdravotnictví by měla být zcela vyňata z balíku reforem a měla být projednávána zvlášť.

A: Hrozí tedy, že reformu nepodpoříte?

Ano. Počkám na výsledky jednání poslaneckého klubu a na základě toho se rozhodnu, jaké předložím ve druhém čtení pozměňovací návrhy. Pokud tyto návrhy neprojdou, je možné, že reformu nepodpořím.

A: Jaké konkrétní pozměňovací návrhy to budou?

Budou se týkat zejména poplatků za léky, tedy toho, že poplatky by neměly platit děti a senioři. Poplatek za položku na receptu se mi zdá příliš vysoký. Návrhy se mohou týkat také limitu na poplatky.

A: Máte podporu v KDU-ČSL?

Přinejmenším co se týče poplatků, se shodujeme. Mám však podporu i v názorech na závažnější věci.

A: Které máte na mysli?

Jde o další části reformy, například o změny v dohodovacích řízeních. Vážný problém mám s návrhem, že by ředitele VZP jmenoval ministr zdravotnictví.

A: Proti návrhu na změnu ve jmenování ředitele VZP jste pouze vy, nebo je to názor celé KDU-ČSL?

Ano, pokud vím, je to názor celé KDU-ČSL.

A: Podporují vaše názory některé profesní lékařské organizace?

Jsem v kontaktu s několika lékaři i Českou lékařskou komorou. Shoduji se také s výhradami zdravotních pojišťoven.

A: Jaké to jsou výhrady?

Mně i pojišťovnám se nelíbí stanovení takzvaného limitu poplatků a doplatků za léky. V zákoně je tento limit formulovaný velmi vágně, navíc řada doplatků není do limitu započítána. Limit 5 000 mi připadá dost vysoký. Pojišťovnám se také nelíbí, jakým způsobem by vracely lidem peníze po překročení limitu 5 000 korun ročně. Budu prosazovat, aby do limitu byly započítávány všechny doplatky za léky.

A: Neobáváte se, že by v takovém případě došlo k zneužívání a lékaři by záměrně předepisovali drahé léky?

To je samozřejmě problém, ale zneužívání léků se nikdy nedá zabránit. V souvislosti s tím by také měl být změněn systém úhrad a stanovování cen léků.

 

Právě se děje

Další zprávy