První den Sněmovny: 199 poslanců slíbilo věrnost a čest

Přenos skončil
Dění z ustavující schůze Poslanecké sněmovny jsme sledovali v online reportáži
Jan Hamáček pomohl po Lánech Sobotkovi a může si vybírat.
Jan Hamáček pomohl po Lánech Sobotkovi a může si vybírat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Těmito slovy v pondělí zahájilo 199 (staro)nových poslanců činnost nové Poslanecké sněmovny.

Ustavující schůze dolní komory začala měsíc od voleb, tedy v prakticky nejzazším možném termínu. Naposledy pod vedením předsedkyně Miroslavy Němcové (ODS) mají poslanci na programu zejména organizační záležitosti - kromě nich však budou, poprvé v historii, rozhodovat také o senátních zákonných opatřeních.

Po složení poslaneckých slibů vzali noví zákonodárci na vědomí ustavení volební komise, na jejímž obsazení se minulý čtvrtek dohodli zástupci poslaneckých klubů (do jejího čela byl zvolen poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník).

Následně došlo ke zřízení mandátového a imunitního výboru, který bude mít patnáct členů - nominace na jeho členy přijímá volební komise do pondělní šesté hodiny. Kromě toho budou přijímány také návrhy na obsazení postů předsedy a místopředsedů Sněmovny, k jejichž volbě však bude moci dojít, vzhledem k zákonným lhůtám, až ve středu, na kdy je naplánováno pokračování ustavující schůze.

V rámci ní budou poslanci také navrhovat a obsazovat jednotlivé sněmovní výbory, kterých bude nakonec stejně jako v předchozím volebním období.

Krátce před třetí hodinou je přerušena schůze, znovu budou poslanci pokračovat ve středu v deset hodin dopoledne.

Přenos skončil
14:55:00

Poslanci zřídili mandátový a imunitní výbor, bude mít celkem 15 členů. Návrhy na jeho obsazení budou přijímány do pondělní šesté hodiny. Podoběn bude volební výbor přijímat též návrhy na obsazení postů ve vedení dolní komory.

14:45:00

Po doznění státní hymny přichází na řadu poslanecký slib. "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," zaznělo z úst předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové.

Po ní přicházejí na řadu všichni ostatní poslanci. Celý slib znovu zopakoval Lubomír Zaorálek, který ho následně stvrdil svým podpisem - po něm následující poslanci již celý slib znovu neopakují, pouze se podepisují. Někteří z přítomných poslanců mají pro předsedkyni Sněmovny připravenu kytici.

Na výzvu podepsat slib pochopitelně neragoval nepřítomný poslanec hnutí ANO Miloslav Bačiak, který se rozhodl vzdát mandátu a splnit tak slib, který dal poté, co byl obviněn ze zamlčení své minulosti - v sedmdesátých letech měl pracovat jako politruk a navíc být evidován v seznamu Archivu bezpečnostních složek jako důvěrník u vojenské kontrarozvědky.

13:53:00

"Na funkci první místopředsedkyně Sněmovny budeme nominovat Jaroslavu Jermanovou. Také budeme usilovat o sloučení bezpečnostního a obranného výboru. Kromě toho budeme na náš klub navrhovat čtyři místopředsedy Poslanecké sněmovny," shrnul závěry jednání poslaneckého klubu hnutí ANO jeho šéf Jaroslav Faltýnek. Podle Faltýnka by navíc měli mít mezi místopředsedy svého zástupce také lidovci. "Budeme se o tom bavit odpoledne, po přerušení jednání Sněmovny," konstatoval Faltýnek.

"Jsem nováčkem na půdě Sněmovny, ale mám zkušenosti z komunální úrovně a vedení schůzí tam," neobává se podle svých slov své budoucí role Jermanová.

13:39:00

Je krátce po půl druhé a prvním z ministrů, který dorazil do jednacího sálu Sněmovny je ministr obrany Vlastimil Picek.

"Ve třech případech budeme hlasovat proti a jednou pro schválení senátního zákonného opatření," nechal se slyšet šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Zároveň potvrdil, že jejich kandidátkou na post místopředsedy Sněmovny bude Miroslava Němcová.

"Chtěl bych jasně deklarovat snahu, aby první schůze proběhla hladce. Sociální demokracie má také zájem na tom, abychom o senátních zákonných opatřeních jednali a hlasovali již ve středu - a aby je Poslanecká sněmovna schválila. Dnes se také sešlo politické grémium strany a na post šéfa Sněmovny navrhlo Jana Hamáčka," řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

"48 hlasy ze 49 poslanců  byla schválena nominace Jana Hamáčka - on sám se hlasování zdržel," shrnul hlasování poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák.

Sobotka následně deklaroval podporu návrhu na zrušení lustračního zákona, o němž chvíli před ním mluvili komunisté. Zároveň odmítl jakékoli spekulace týkající se personálního obsazení vlády - doposud podle něj totiž ještě neexistuje shoda na programu.

Šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Roman Sklenák přiznává, že skutečně nejde o poměrné zastoupení. "Není to absolutně poměrné zastoupení. Na druhé straně je to od nás velký krok oproti minulému volebnímu období - tehdy měla ČSSD nejsilnější poslanecký klub, ale na samém začátku jen dva předsedy sněmovních výborů," řekl v této souvislosti Sklenák.

Jeho někdejší koaliční kolega Zbyněk Stanjura (ODS) je v této věci smířlivější. "Jeden výbor pro nás bereme jako realitu. Taková byla praxe, že koalice určovala zastoupení v orgánech," konstatuje Stanjura.

"Nepřijde mi to jako poměrné zastoupení, jestliže ANO má mít pětkrát více předsedů výborů než my - nezískali pětkrát více hlasů. Ještě horší je to s KDU-ČSL - volební zisk mají vzhledem k nám zhruba poloviční, ale předsedů výborů mají mít třikrát více. Fajn, i minule mnohdy koalice válcovala opozici. Ale ať to řeknou, že ji válcují také, a netvrdí, že je to poměrné zastoupení," reagoval na toto rozdělení šéf poslaneckého klubu TOP 09-STAN Petr Gazdík.

 

Strany vznikající trojkoalice mají podle všeho svou vlastní představu o "poměrném" systému při obsazování jednotlivých sněmovních výborů a vedení dolní komory. Jak již bylo dohodnuto dříve, výborů bude stejně - tedy 18 (respektive 19, včetně organizačního výboru).

Potenciální koalice tvrdí, že jejich obsazení bude "poměrné", nicméně plánuje následující rozdělení: 5 výborů pro ČSSD, 5 pro ANO, 2 pro KSČM, 3 pro KDU a po 1 pro TOP, ODS a Úsvit Tomia Okamury.

Na post místopředsedy poslanecký klub KSČM nominuje - podle očekávání - Vojtěcha Filipa, řekl po jednání klubu jeho šéf Pavel Kováčik.

"Klub KSČM je přesvědčen, že je nyní potřeba co nejrychlejší postup - vzhledem k tomu, že pokud by nebyly ustaveny nové orgány a setrvala vláda Jiřího Rusnoka, zkomplikovala by se jak příprava zákonů, rozpočtu, tak rozhodnutí o účinnosti nového občanského zákoníku, jejíž odložení navrhujeme. Jinak podpoříme senátní zákonná opatření ke zdravotnímu pojištění, k dani z převodu majetku a zákonné opatření k veřejným zakázkám. Co se týče jednotlivých daňových zákonů, necháváme to otevřené," shrnul postoje strany její šéf Vojtěch Filip.

Komunisté podle slov Pavla Kováčika plánují předložit mimo jiné návrhy zákonů o obecném referendu, referendu o církevních restitucích a uvažují též o předložení návrhu na zrušení takzvaného lustračního zákona. Tuto změnu by komunisté chtěli prosadit jako součást antidiskriminačního zákona; v rámci tohoto předpisu by se poté měl, podle jejich představ, promítnout také do zákona o státní službě.

Co se odložení účinnosti občanského zákoníku týče, neztrácí Filip naději - podle něj je stále možnost zabránit tomu, aby vešel v platnost od prvního ledna příštího roku.

Domácí Jakub Novák, Domácí
Aktualizováno 25. 11. 2013 15:03
 

Právě se děje

Další zprávy