Babiš naznačil šéfy vnitra a financí a šel za Zemanem

ČTK Domácí ČTK, Domácí
24. 11. 2013 18:43
Ředitel Transparency International je ochoten nabídku přijmout.
Ředitel Transparency International David Ondráčka.
Ředitel Transparency International David Ondráčka. | Foto: ČTK

Praha - Ministrem vnitra by se podle Andreje Babiše mohl stát ředitel neziskové organizace Transparency International (TI) David Ondráčka, ministerstvo financí by mohl vést "nezávislý odborník".

Lídr ANO v neděli v rozhovorech poodkryl své plány na obsazení postů ve vznikající vládě a poté se vypravil za prezidentem Milošem Zemanem.

Oba muži se setkali na zámku v Lánech.

O schůzce, která se uskutečnila na žádost šéfa hnutí ANO, informovala ČTK hradní mluvčí Hana Burianová. Babiš se s hlavou státu sešel, aby zjistil Zemanův názor na své případné vládní angažmá.

"Jednal jsem o jeho názoru na mé působení ve vládě," napsal Babiš ČTK v textové zprávě. Hrad obsah schůzky odmítl komentovat. "Co se týče bližších informací, tak nebudeme v tuto chvíli nic sdělovat. V případě, že by se pan prezident chtěl vyjádřit v nadcházejících dnech, tak vyjádření zašleme," řekla ČTK mluvčí Burianová.

Ondráčka by to bral

K možnosti nominace na vnitro David Ondráčka uvedl, že je připraven se ministrem stát, pokud se na něm shodnou všechny tři potenciální koaliční strany.

Babiš uvedl, že Ondráčka by podle jeho názoru byl dobrým ministrem. "Konzultovali jsme to," zmínil Babiš. "Mluvili jsme spolu o té variantě," potvrdil Ondráčka.

"Jsem připraven do toho jít s cílem prosadit to, o co se tady snažím roky. Podmínkou je, aby se na mé nominaci shodly všechny koaliční strany," uvedl Ondráčka. TI mapuje stav korupce v ČR a svou činností se aktivně snaží přispívat k jejímu omezování.

Finance nestraníkovi?

Zatím ale není jasné, zda tento post v budoucí vládě skutečně připadne kandidátovi hnutí ANO. Zájem má totiž i sociální demokracie. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v televizi Prima o konkrétním kandidátovi své strany nehovořil.

Obě strany se zatím dohodly na tom, že ANO získá post ministra financí. To chtěl původně obsadit sám Babiš, nyní strana hledá odborníka. Jak ovšem Babiš v televizi Prima prohlásil, na pozici ministra nejspíš nominuje odborníka nestraníka, samotný podnikatel má zájem stát se vicepremiérem pro ekonomiku. Ten by komunikoval s ekonomickými resorty, které budou rozdělené mezi více stran, a koordinoval by přípravu nové hospodářské politiky vlády.

"Pro mě je priorita vicepremiér pro ekonomiku, protože je to podobné, jak řídím Agrofert. Že to řídím skrz lidi, kteří jsou odpovědní za jednotlivé sektory. Pro mě by to určitě bylo lepší než být ministrem financí," uvedl Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy