Babiš si dokázal vyjednat se Sobotkou ministra financí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 11. 2013 19:00
První výsledky klíčové schůzky mezi vítězi voleb v Průhonicích.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejsilnější strany předčasných voleb ČSSD a hnutí ANO si rozdělily první posty ve vládě a ve Sněmovně.

Po téměř čtyřech hodinách jednání v Průhonicích oznámily, že kandidáta na funkci předsedy Sněmovny předloží sociální demokraté. Hnutí ANO naopak získá v případné vládě post ministra financí.

Jde o personální body, v nichž před dnešním jednáním nepanovala mezi oběma politickými partnery shoda.

Post pro Hamáčka

"Bylo by to nešťastné," vysvětlil Andrej Babiš, proč jeho ANO nakonec vedení sněmovny přenechalo sociálním demokratům. "Naše hnutí deklarovalo, že se chce realizovat v řízení exekutivy," uvedl.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvedl, že jeho strana chce na místo předsedy dolní komory nominovat Jana Hamáčka. Hnutí ANO své jméno pro post šéfa státní kasy neuvedlo.

Obě strany se zároveň domluvily, že by Sněmovna měla mít čtyři místopředsedy, přičemž  jedno místo připadne hnutí ANO. jak se rozdělí zbvýající tři posty řečeno nebylo. Andrej Babiš to komentoval větou: "Striktně jsme se nedohodli."

Vedení sněmovních výborů by pak mělo být rozděleno tak, že po pěti výborech získají ANO a ČSSD, dva výbory mají dostat komunisté jako třetí nejsilnější strana voleb a o zbývajících pět výborů se podělí ostatní strany, které ve volbách uspěly.

Daně nerozhodnuty

Na rozdíl od hlavní sporné personální otázky není ani po dnešku zcela hotova dohoda v tom, jaké bude případná koaliční vláda prosazovat daně.

"Pokročili jsme a zůstává zopár bodů," sdělil výsledek svým typickým jazykem Andrej Babiš. "Jsou věci, které je třeba promyslet do detailů," dodal.

Bohuslav sobotka pak uvedl, že v daních je dílčí shoda. "Kdybych to měl vyjádřit titulkem, pak by titulek ČSSD a ANO se dohodly na daních byl blíže než ten, že se nedohodly."

O daních se tedy nadále ví to, co oznámily strany zkraje týdne - že ČSSD by se v příštích dvou letech spokojila místo daňové progrese (kterou sdílejí i lidovci) s daňovou přirážkou, která už nyní platí pro nejlépe vydělávající lidí.

Bohuslav Sobotka řekl, že ujednání není tajné, ale obě strany ho prý nejdříve chtějí sdělit KDU-ČSL - poprvé by se případná vládní trojkoalice měla dohromady sejít v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy