ODS v úterý nechce hlasovat pro rozpuštění Sněmovny

ČTK ČTK
19. 8. 2013 13:00
Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové nedošlo ke schválení důležitých zákonů.
Miroslava Němcová
Miroslava Němcová | Foto: Reuters

Praha - Poslanci ODS v úterý zřejmě nepodpoří rozpuštění Sněmovny. Podle místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové jim vedení doporučilo hlasovat pro, pokud budou schváleny některé zákony. A to se nestalo, dodala Němcová.

I přesto by pro rozpuštění Sněmovny mohlo být potřebných 120 hlasů, protože podle dřívějších informací návrh podpoří poslanci ČSSD, TOP 09 a KSČM, kteří mají dohromady 122 hlasů.

Němcová před pondělním jednáním výkonné rady ODS novinářům řekla, že širší vedení strany zřejmě nebude poslancům doporučovat, jak mají v úterý hlasovat.

Většina poslanců s návrhem nesouhlasila

"Výkonná rada už minule sdělila svůj názor, že pokud budou odhlasovány zákony, na kterých nám záleží, že by jim doporučila hlasovat pro. Legislativní proces uzavřen není, takže pro poslance je to jednoznačné sdělení," řekla šéfka Sněmovny.

Připomněla také, že ODS žádala o to, aby schůze k rozpuštění Sněmovny byla přerušena až do 3. září tak, aby se poslanci mohli případně vypořádat i s tím, pokud by Senát některé předlohy vrátil.

Většina poslanců ale s návrhem ODS v pátek nesouhlasila. "Takže už si myslím, že žádné jiné doporučení dávat nebudeme," dodala Němcová.

Předseda poslaneckého klubu Marek Benda předpokládá, že poslanci budou hlasovat jednotně.

Jak budou hlasovat, bude podle něj jasné až po úterním jednání poslaneckého klubu, které začne v 11 hodin.

Výkonná rada ODS bude diskutovat o pravidlech, podle kterých by měla strana sestavit kandidátky.

"Je jasné, že předčasné volby budou, musíme sestavit harmonogram projednávání kandidátek," uvedl Benda.

Němcová už dříve řekla, že by chtěla, aby vedení mělo větší vliv na to, kdo bude na předních místech kandidátek v jednotlivých regionech. Tento názor plánuje před kolegy z krajů obhajovat.

Němcová ani Benda nepředpokládají, že by v pondělí vedení rozhodlo o lídrech kandidátek.

 

Právě se děje

Další zprávy