ODS tančí mezi vejci, zve na slavnost expředsedy

Kateřina Eliášová
13. 3. 2011 22:22
Občanští demokraté oslaví dvacáté výročí 21. dubna na Žofíně
Topolánek skončil, na Hrad donesl svou demisi poté, co sněmovna jeho vládě před dvěma lety vyslovila nedůvěru
Topolánek skončil, na Hrad donesl svou demisi poté, co sněmovna jeho vládě před dvěma lety vyslovila nedůvěru | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Organizátory dubnové slavnosti pořádané k dvacetiletému výročí existence ODS čeká delikátní oříšek.

Na Žofíně totiž podle dostupných informací promluví jak Václav Klaus, tak Mirek Topolánek. "Oba již přislíbili účast," potvrdil hlavní manažer strany Jan Kočí.

Mezi oběma bývalými předsedy panuje už od zvolení Topolánka do čela strany v roce 2002 napětí. Skončilo demonstrativním odchodem "otce zakladatele" Klause z ODS na kongresu, kde Topolánek obhajoval mandát proti Pavlu Bémovi, oblíbenci hlavy státu.

I proto se kromě jiného plánuje i strategie, jak od sebe oba dominantní politiky co nejšetrněji oddělit.

"Falešný a prázdný" až po Klausovi

ODS zatím účast obou bývalých šéfů strany nechce příliš komentovat, stejně jako to, jak zabránit případnému skandálu.

Připomeňme, že současný prezident nazval nového předsedu Topolánka "falešným a prázdným" a od té doby si neodpustil drobné vrtochy vůči němu, a to i v době, kdy už Topolánek usedl do čela Strakovy akademie.

Pověstné je například Klausovo otálení se jmenováním Topolánkovy vlády kvůli chybějícím podepsaným čestným prohlášení některých navržených ministrů.

Variantou, jak ani jednoho z hostů neurazit a zabránit přitom případným slovním šťouchancům, je oddělený program obou dvou. Nejprve by na žofínské slavnosti vystoupil prezident a teprve po jeho projevu a odchodu by se slova ujal expředseda Topolánek.

"Jakékoliv tyto úvahy nebudeme komentovat. Program zatím ještě není hotov," tvrdí Kočí.

Zrádci zůstanou doma

Pozvánky dostalo přibližně 500 hostí, přičemž 300 z nich patří mezi zakládající členy strany. "Těch, kteří zůstali straně věrní od jejích začátků, je kolem 2700. Jednotlivé regiony vyšlou na Žofín své zástupce," uvedl Kočí.

Pozvání putovalo i do rukou bývalých místopředsedů či šéfů klubů, bývalých ministrů a významných členů výkonných rad, na slavnosti se tak může objevit třeba Miroslav Macek, Petr Čermák nebo Jindřich Vodička.

Kdo naopak nedostal pozvánku, jsou ti členové ODS, kteří třeba v roce 1998 zakládali Unii svobody (Ivan Pilip, Jan Ruml či Hana Marvanová) nebo před dvěma lety pomohli opozici svrhnout Topolánkovu vládu (Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel).

ODS pozvala i lídra konzervativců a premiéra Velké Británie Davida Camerona, oficiální pozvánku má i slovenská premiérka Iveta Radičová nebo její předchůdce Mikuláš Dzurinda.

 

Právě se děje

Další zprávy