Klaus a Topolánek si spílají přes noviny kvůli byznysu

Simona Holecová
20. 10. 2010 12:45
Klaus: Je symbolem prorůstání byznysu a politiky. Topolánek: Mluvíte o sobě?
Nerozumněli si nikdy. A začalo to "prázdným a falešným Topolem" v sms Václava Klause po zvolení Topolánka do čela ODS...
Nerozumněli si nikdy. A začalo to "prázdným a falešným Topolem" v sms Václava Klause po zvolení Topolánka do čela ODS... | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Před čtyřmi lety spojil Mirek Topolánek s jeho znovuzvolením své křeslo šéfa ODS. Přesto má prezident Václav Klaus pro někdejšího předsedu občanských demokratů jen slova kritiky.

Znovu se do Topolánka nebývale ostře nazul v rozhovoru pro středeční Mf Dnes, kdy jej označil za symbol prorůstání byznysu a politiky. A člověka, který straně prohrál i podzimní komunální volby.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat: Topolánek se v prohlášení, které poslal České tiskové kanceláři, Klausovi kritiku tvrdě vrátil.

Klaus: chyby pod Topolánkem

Václav Klaus v rozhovoru rozebíral výsledky voleb, přičemž za zjevné vítěze označil sociální demokraty. "ODS samozřejmě doplatila na nešťastné Topolánkovo předsednictví a na prorůstání lobbistických struktur do této politické strany," uvedl prezident s tím, že "v tomto neblahém trendu ODS nebyla sama".

Navrátit důvěryhodnost politikům ODS lze podle něj tak, že se strana vrátí ke svým ideovým základům a zapomene na populismus a na své vztahy s byznysem. "Vždy jsem říkal, že ODS má být pro trh, nikoliv pro byznys. Je to... stejně tak o důvěryhodnosti strany jako jejích představitelů. Strana si vybírá své kandidáty, nikoliv opačně," zdůraznil Klaus.

Topolánek: Jsem znechucený

O pár hodin později Topolánek napsal: "Vyjádření Václava Klause pro MfD mne znechutilo, a ačkoli to normálně nedělám, musím na toto lživé prohlášení reagovat..." Hlavě státu by prý rád připomenul, že od jara už není předsedou ODS, nebyl na předvolebních plakátech a za výsledek voleb tak nenese žádnou odpovědnost.

"A pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace," zdůraznil Topolánek.

Topolánek podotkl, že míra úspěchu v politice se nejlépe měří počtem vyhraných voleb. "ODS pod mým vedením vyhrála 11 voleb, včetně evropských a prezidentských, nastartovali jsme nezbytné reformy, působili jsme úspěšně ve vládě i v rámci evropských struktur. Rád bych Václavu Klausovi připomenul, že jeho poslední vyhrané volby byly v roce 1996, to ale byla spíše 'nevýhra'," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy