ODS povede Fiala, jeho pravou rukou se stal Zahradil

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 19. 1. 2014 0:30
Jiří Pospíšil nebyl zvolen ani řadovým místopředsedou a končí ve vedení strany.
Jan Zahradil a Petr Fiala
Jan Zahradil a Petr Fiala | Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Novým šéfem občanských demokratů se podle očekávání stal exministr školství Petr Fiala. Na olomouckém kongresu pro něj hlasovalo 437 delegátů.

Porazil místopředsedkyni strany Miroslavu Němcovou i europoslance Edvarda Kožušníka.

Prvním místopředsedou byl zvolen europoslanec Jan Zahradil, který získal 294 hlasů. Druhý z kandidátů, bývalý ministr Jiří Pospíšil, dostal o stovku méně. Později navíc neuspěl ani v kandidatuře na řadového místopředsedu a ve vedení ODS tak končí.

Místopředsedy se stali europoslanec Evžen Tošenovský, starosta Líbeznic Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčil. Čtvrtý post obsadil olomoucký primátor Martin Novotný, který se původně nominace vzdal.

Volba čtvrtého místopředsedy se ale dlouhé hodiny protahovala. Ve třetím kole první volby se utkali Petr Sokol a Jiří Pospíšil, ani jeden však nezískal dostatečný počet hlasů a musela být vyhlášena zcela nová volba.

V ní se Pospíšil vzdal kandidatury a do hry se naopak vrátil Novotný. Zvítězil ale až ve třetím kole druhé volby, když krátce před půl jednou v noci s 227 hlasy porazil starostku Obrnice Drahomíru Miklošovou.

Jednoznačný favorit

Fiala slíbil sjednocení strany. "Chápu to jako obrovský závazek, čeká nás hodně práce. Jsem připraven tvrdě pracovat. Dnes začíná obnova ODS, ode dneška začíná také nová kultura ODS," řekl novopečený předseda těsně po zvolení.

Poděkoval také dosavadnímu úřadujícímu předsedovi Martinu Kubovi a své soupeřce Němcové. Oba se podle něj v těžkých dobách ujali úkolu reprezentovat a vést ODS.

Ocenil i bývalého předsedu Petra Nečase. "Petr Nečas a ODS, to není jen červen minulého roku. Po celé roky odváděl výbornou práci pro stranu," dodal Fiala.

Fiala na kongres přijel s řadou krajských nominací. Naproti tomu Kožušníka nominoval jen jeho domovský Liberec, ve volbě získal 32 hlasů. Němcová dokonce kandidovala bez podpory krajů, přesto pro ni hlasovalo 66 delegátů.

Část členů ODS, která v posledních sněmovních volbách propadla s necelými osmi procenty hlasů, navíc volala po výrazných personálních změnách a obsazení nových tváří.

Nominaci na řadové místopředsedy získalo původně dvanáct lidí, Miroslava Němcová, olomoucký primátor Martin Novotný a senátor Jaroslav Kubera se však nakonec o místo ucházet nebudou. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda se sice volby účastnil, nezískal však dostatečný počet hlasů.

Fiala po příchodu na kongres uvedl, že nepodpoří žádného z kandidátů na místopředsedu. "Jsme demokratická strana. Úkolem předsedy není určovat si své spolupracovníky," konstatoval.

Kubova kritika: Nagyová i prezidentské volby

Úvodní slovo na kongresu pronesl Martin Kuba, který stranu vedl od pádu Petra Nečase a který už oznámil, že na žádný post kandidovat nebude.

Vyjmenoval tři věci, které podle něj ODS v minulém roce poškodily. Fatální ranou byl zásah policie na Úřadu vlády.

"Tak masivní akce, která přináší tak zásadní podezření a vede ke změně politických poměrů, by měla mít po sedmi měsících výraznější výsledky," opřel se jihočeský politik do vyšetřovatelů.

Dále zmínil amnestii Václava Klause a předvolební kampaň na prezidentské volby.

Bývalého předsedu Mirka Topolánka, který stejně jako ostatní bývalí předsedové nebyl na kongres pozván, zkritizoval za podíl na založení konkurenční pravicové strany TOP 09 a nepřímo také za používání slova kmotr, kterého se teď prý strana obtížně zbavuje.

"Nesmíme podlehnout iluzi, že na všechno stačí nové tváře. Pokud to není spojeno se schopností a pracovitostí, nové tváře nejsou řešením," zakončil Kuba s tím, že je potřeba také programová diskuse.

ODS plánuje změnu stanov

Fiala hodlá přímo na kongresu prosadit změnu stanov. Chce snížit počet členů výkonné rady tak, aby v ní každý region měl pouze jednoho zástupce.

Nyní má výbor zhruba 40 členů, po změně by jich zbyla polovina. Kromě toho by rád zřídil další orgán strany, který by měl zhruba stovku členů z jednotlivých oblastí.

Kongres ovšem nebude moci podle nových pravidel ihned volit. "Z kongresu vyjdeme s novým vedením, a když to dobře půjde, tak s novými stanovami," potvrdil Fiala.

Fiala také představil sedm bodů pro reformu strany. Velkým problémem je podle něj programová vyprázdněnost a nedostatek odborníků, krátce po kongresu chce proto sestavit stínovou vládu složenou z expertů na jednotlivé oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy